Una dintre cele mai importante probleme ale pietei financiare romanesti este lipsa unei viziuni corelate si a colaborarii intre institutiile pietei (banci, comisii de reglementare, firme de asigurari, burse etc).

In dialog cu Hotnews.ro, Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, vorbeste despre problemele actuale ale pietelor financiare din Romania, despre perspectivele dupa aderarea la Uniunea Europeana ca si despre nevoia ca Romania sa aiba totusi o viziune coerenta.

Hotnews.ro:Se poate vorbi in Romania de o colaborare institutionalizata in domeniul pietelor financiare?

Gratiela Iordache: Colaborarea institutionalizata exista in prezent doar pe hartie si oricum de putin timp. Exista un protocol semnat intre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, CNVM si BNR, un fel de pact tripartid.

Ce ma bucura, este faptul ca exista macar acest protocol, pentru ca inseamna ca macar intuitiv s-a ajuns la intelegerea faptului ca piata financiara trebuie privita in intregul ei si nu neaparat numai pe bucatele.

Piata financiara nu inseamna numai piata bancara, mai inseamna si piata de capital, piata asigurarilor si zic eu ca va insemna intr-un viitor nu prea indepartat si piata institutiilor non-bancare in care vor intra si institutiile de leasing care, in ultima instanta, raspund acelorasi nevoi.

In privinta institutiilor non-bancare, la noi cele mai cunoscute sunt acele institutii de credit dar mai exista si asa numitele institutii care dau creditele de consum si care au fost acum reglementate. Exista categoric pachete legislative pe mai multe dintre aceste domenii, chiar daca nu perfecte sicategoric au nevoie de inbunatatiri, dar cel putin exista.

Recent a fost reglementata si activitatea pietelor financiare non-bancare dar mai mult, a aparut acel pachet de legi privind creditul ipotecar, bancile de credit ipotecar, securitizarea creantelor si obligatiunile ipotecare care va crea si piata ipotecara din Romania.

Iar acestea deja imbraca toate cele trei forme, cuprinzand sistemul bancar, piata asigurarilor si se adreseaza si pietei de capital prin securitizarea creantelor si obligatiunile ipotecare.

Hotnews.ro:Desi niste pasi legislativi s-au facut, exista insa numeroase probleme. De ce?

Gratiela Iordache: Am sentimentul ca acesti pasi legislativi se creaza usor haotic. Spre exemplu, vedem ca exista o nevoie de dezvoltare a societatilor de leasing.

Venim cu un pachet legislativ pe acest segment, dar fara a gandi care va fi impactul asupra pietei monetare, asupra sistemului bancar, daca va avea sau nu un raspuns din partea pietei de capital, daca va duce sau nu la dezvoltarea pietei asigurarilor, pentru ca intre piata asigurarilor si piata de leasing corelatia este foarte puternica.

Alt exemplu: vorbim despre piata de capital. La ora actuala, instrumentele de pe aceasta piata sunt relativ insuficiente si nu corespund nevoii de dezvoltare ale asiguratorilor sau nu corespund nevoilor de dezvoltare ale unor fonduri de pensii private.

Hotnews.ro:Credeti ca, in prezent, pietele financiare au resurse si nu simt nevoia sa conlucreze?

Gratiela Iordache: Cred ca nu au inteles inca nevoia de conlucrare. As spune ca este atata loc de dezvoltare incat nu au perceput faptul ca trebuie sa mearga impreuna.

Piata bancara care este un exemplu pentru celelalte piete, este cea mai dezvoltata, dar in acelasi timp sectorul bancar e un exemplu pentru ca chiar daca nu a fost o viziune, o strategie guvernamentala, sectorul bancar a gasit-o singur. Sistemul bancar il gasiti prezent si pe piata de capital, intre primii brokeri din piata, si in piata asigurarilor si cu siguranta si in sistemul de leasing.

Aceasta viziune este necesara acum pentru ca asa cere piata. Deja au inceput sa lucreze impreuna.

Cred sincer ca, in general, piata este cea care are ultimul cuvant. Avem si domenii in care mai intai am venit cu legislatia si dupa aceea s-a dezvoltat sistemul respectiv, dar de obicei piata este cea care comanda si va dau un exemplu in acest sens. Legislatia privind fondurile de investitii a venit dupa ce acestea incepusera deja sa activeze si am avut acel mare scandal cu SAFI.

Daca noi, legislativul, venim acum si cream o viziune coerenta putem preveni astfel de evenimente. Nu cred ca pana acum cadrul legislativ a luat-o inainte. Un exemplu insa favorabil ar fi legislatia creditului ipotecar dar sa stiti ca si aceasta a aparut tot din cauza ca se simte nevoia in piata.

Hotnews.ro:Cum au de castigat pietele financiare, luand ca exemplu creditul ipotecar?

Gratiela Iordache: In primul rand vor apare bancile cu specific de credit ipotecar care, spre deosebire de bancile universale nu vor avea capacitatea de a atrage bani, depozite de la populatie dar in schimb vor lasa camp liber sectorului bancar specializat pe acest domeniu pentru dezvoltare. Creditul ipotecar inseamna si asigurari. Orice cladire va trebui asigurata.

Pe de alta parte, avem securitizarea creantelor deci apare acel vehicul de tip investitional separat si care va face posibila tranzactionarea creantelor si pe de alta parte acele instrumente cu venit fix, obligatiunile ipotecare care sunt absolut necesare, care banuiesc ca vor apare undeva la nivelul anului 2007 pentru ca mai sunt norme de dat, si pana se infiinteaza societatile dureaza.

Iar acestea vor fi instrumente cu gradul de risc cel mai scazut si acest lucru va fi in folosul fondurilor de pensii pentru asiguratori iar pe de alta parte ganditi-va ce inseamna pentru piata de capital sa aiba listate asemenea obligatiuni ipotecare, data fiind nevoia de instrumente pe piata si diversificarea acestora.

Hotnews.ro:De ce alte instrumente mai are nevoie piata de capital ?

Gratiela Iordache: Mai avem nevoie de titlurile de stat. Titlurile de stat lipsesc, desi ni se promit de circa cinci ani de zile. Fara acestea nu am practic o curba a castigului reflectat de piata, care sa-mi dea o referinta si apoi lipsesc acele instrumente investitionale cu risc redus, risc zero care sa ma ajute pe mine investitorul sa-mi echilibrez portofoliul.

In Cehia, piata a devenit aprope eminamente o piata a obligatiunilor si acum cand toate pietele din zona au scazut numai cea din Cehia a crescut, ceea ce este firesc pentru ca atunci cand ai variatii mari de pret te indrepti catre aceste instrumente cu venit fix. O piata trebuie sa le aiba pe toate.

Alt instrument: avem drepturile care teoretic pot fi tranzactionate dar nu a existat decat o singura tentativa in aceasta directie, instrumentele financiare derivative au fost deja anuntate ca se vor dezvolta si pe BVB, dar acestea implica un grad de risc mult mai ridicat si se adreseaza investitorilor sofisticati, fondurile de investitii spre exemplu.

Acestea pot sa te duca catre un profit mai ridicat si evident si cu un risc mai ridicat dar te pot duce si catre un control mai ridicat.

Societatile de asigurari pot avea un dublu rol: pot fi emitenti, deci se pot capitaliza de pe aceasta piata si sa nu uitam ca daca vor aparea instrumente mai sofisticate de asigurari, vor avea nevoie de o durata a capitalizarii mai mare, pe care o pot obtine pe piata de capital, iar pe de alta parte sunt investitori, pentru ca multe firme de asigurari au si o componenta investitionala si au voie

in acest moment sa investeasca in aceste tipuri de instrumente de pe piata de capital si in aceasta calitate pot devin investitori. Societatile de asigurari ca si fondurile de pensii au genul de politica investitionala pe termen mediu si lung care lipseste pietei de capital. Aceasta are in prezent o componenta speculativa, care trebuie balansata, sa aplatizeze acea volatilitate a bursei. Si de aici castiga si piata de capital si piata asigurarilor.

Hotnews.ro:Care sunt in opinia dumneavoastra principalele probleme ale pietei de capital ?

Gratiela Iordache: Pentru mine, principala problema o reprezinta lipsa emitentilor, respectiv lichiditatea foarte redusa care provine din lipsa emitentilor atractivi.

Apoi, numarul redus de instrumente in care poti investi, actiuni si obligatiuni corporatiste si cam astea au fost toate, dar si obligatiunile municipale destul de putine si lipsa titlurilor de stat. Daca le-am avea, lichiditatea, instrumentele cu venit fix am atrage mai multi investitori. Si mai e o problema, piata de capital a ajuns poligon de incercare pe teme legislative.

Aceasta e una dintre marile noastre probleme si tocmai de aceea e nevoie de o strategie comuna.

Hotnews.ro:Cand se vor rezolva aceste probleme?

Gratiela Iordache: Greu de spus, dar ceea ce va pot spune este ca daca nu ne rezolvam aceste probleme mai repede, piata de capital nu are un viitor prea roz, va ramane o piata de taraba, la periferie, in care jucam zece titluri si atit. Aceste titluri au o limita de crestere a preturilor lor si dupa aceea… nu se mai intimpla nimic.

Hotnews.ro:Ce credeti ca va aduce integrarea in Uniunea Europeana?

Gratiela Iordache: Depinde din ce punct de vedere privesti. Vor fi si avantaje si dezavantaje. Principalul avantaj pe care il vad este in primul rand imaginea bursei si pietei de capital romanesti, care va fi o piata europeana, va respecta normele europene si investitorii vor capata mai multa incredere. Increderea o castigi greu dar o pierzi repede. Dar nu e suficienta increderea. Trebuie sa ai si ce sa le oferi.

Trebuie sa invatam sa jucam jocul european, sa invatam sa privim global. Nu trebuie uitat ca cei din afara vor tatona piata din Romania si nu vor veni numai investitori, vor fi si societati de brokeraj si de intermediere financiara etc.

Pentru brokerii din Romania este o provocare, deci trebuie sa ofere servicii calitativ la fel de bune ca ceilalti, sa aiba mai multa grija de investitori, sa fie capabili sa concureze cu ei la pret. Vor avea in schimb avantajul ca vor cunoaste aceasta piata mai bine decat ceilalti.

Asta pana cand ceilalti nu vor veni si nu vor juca aici, dar asta presupune deja ca aceasta piata sa devina suficient de interesanta.

Problema cea mare este ca daca nu reusim sa ne transformam intr-o piata puternica, nu m-ar mira ca multi emitenti sa migreze catre alte piete de capital unde isi pot culege banii de care au nevoie pentru capitalizare. Asta-i marea mea ingrijorare. Masurile pe care trebuie sa le luam, trebuiesc luate acum.

Deja ni s-au promis titlurile de stat in mai si trebuie sa le avem, faptul ca vor fi obligatiuni ipotecare e foarte important dar nu trebuie sa mai uitam si alt aspect, cel al fondurilor de pensii private.

Fondurile de pensii private care vor aparea au posibilitatea legala de a investi si afara tarii. Daca piata de capital nu va oferi acele randamente si acea transparenta necesare, ele vor migra pentru ca au obligatii fata de proprii investitori si vor trebui sa le respecte.

Avem si avantajul ca suntem o piata neajunsa la maturitate si atunci randamentele noastre sunt mai mari, dar fondurile de pensii dincolo de randamente se uita la risc, iar volatilitate mare inseamna risc mare.

Hotnews.ro:Care sunt principalele probleme ale pietei de asigurari?

Gratiela Iordache: Desi piata are unde creste, exista atatea oportunitati incat vad un viitor roz, in acelasi timp societatile sau produsele de asigurari vor avea si ele nevoie de un tratament fiscal corect. Ma refer aici la faptul ca pentru acele sume investite in fondurile de pensii private se prevad deductibilitati fiscale.

Acelasi tip de produse ale societatilor de asigurari nu beneficiaza de acelasi regim fiscal. Pentru a exista o concurenta corecta, va trebui sa existe acelasi regim fiscal.

Al doilea aspect este mentalitatea, a noastra a tuturor. Nu am invatat ca a te asigura este la fel cu a te duce o data pe an pentru a-ti face analizele medicale. Trebuie sa invatam ca a te asigura impotriva diverselor riscuri face parte din viata. Urmatoarea problema este educatia. Romanul este o persoana foarte inteligenta, inclusiv nea Ion de la tara.

Daca ii spui ca, in functie de riscuri - si el stie prea bine care sunt riscurile -, uite te costa atat si atat, chiar credeti ca nu va face diferenta? Si mai e o problema, respectiv nivelul venitului mediu. Toate acestea sunt legate intre ele.

Aderarea la Uniunea Europeana va duce la constientizarea problemelor. Trebuie sa vezi ca traiesti intr-un mediu concurential, in care trebuie sa-ti cunosti problemele si sa le rezolvi in timp util, pentru ca altfel nu poti sa cresti.

Dupa aderare, concurenta cred ca se va intari. Dezavantajul va veni pentru populatie. Va fi o perioada in care politele de asigurari, in special cele obligatorii - RCA, Carte Verde - se vor scumpi pentru ca se vor unifica, dar omul va percepe ca-i mai scump, uitand ca in ultima instanta si despagubirile sunt cu totul altele.

Hotnews.ro:Cum vedeti o strategie de dezvoltare pentru piata financiara?

Gratiela Iordache: Eu vad o strategie pe termen mediu si lung. Piata financiara este un tot, asa am invatat si la scoala, pentru ca pana si pretul uleiului depinde de rata dobanzii interbancare sau de politica monetara a Romaniei. Deci, lucrurile astea sunt atat de stranse incat nu poti sa privesti numai o parte. Unul dintre elementele importante este constientizarea, educarea.

Va trebui sa existe un program comun in care se poate implica si guvernul si institutiile statului si ANIMMC si ONG-urile, deci trebuie sa angrenam toti factorii petru ca altfel stam si punem cate o caramida ici si colo dar nu stim daca nu se va darama.

Hotnews.ro:In alte tari e rezolvat acest aspect, exista o viziune corelata a pietei financiare?

Gratiela Iordache: Da. Nu de la inceput, nu totdeauna, dar sa nu uitam ca sunt state in care pana si organismul de supraveghere a pietei financiare este unul singur pentru intreaga piata financiara. In Germania de exemplu asa este, si mai sunt si alte tari dar modelele sunt diferite. Cu toate acestea, faptul ca sunt institutii diferite nu impiedica colaborarea.

Sunt o adepta a ideii ca e bine sa ai institutii diferite pentru ca nu intotdeauna toate problemele pietei de capital sunt si problemele pietei bancare sau ale pietei asigurarilor si pentru faptul ca in prezent specializarea este foarte puternica si ai nevoie de specialisti. Dar pe de alta parte nu poti sa rupi dezvoltarea uneia de cealalta.

Uitati-va ce se intampla: daca nu dezvolt piata de capital, nu pot sa dezvolt industria fondurilor de pensii private.

Hotnews.ro:Cand credeti ca veti pune la punct aceasta strategie ?

Gratiela Iordache: Termenul care mi se pare absolut realizabil este o luna de zile pentru a pune pe hartie o strategie si dupa aceea sa incercam sa o promovam. Daca dureaza mai mult inseamna ca n-avem ce spune si nu vrem nimic. Daca simtim nevoia unei strategii inseamna ca stim deja care sunt problemele si incotro trebuie sa ne indreptam.

Important este sa nu ne pierdem in amanunte si sa punem pe hartie cele mai importante probleme. Strategia e una, tactica este cu totul alta.

Ceea ce ar trebui sa transmitem noi catre Guvern este faptul ca piata financiara reprezinta motorul economiei.

In momentul in care ai o viziune coerenta pe termen mediu si lung nu mai ai instabilitate legislativa, toata lumea stie incotro se indreapta, isi face planuri de afaceri, castigi increderea lor, le dai exact elementele care sa le ajute sa creasca si ele in schimb iti dau capitalizarea economiei reale si automat bani in plus catre buget.

Impresia mea este ca abia acum se face o strategie si ca avem nevoie de viziune. In cate domenii ati vazut ca se gandeste pe termen mediu si lung? Eu nu am vazut. Sa luam ca exemplu Codul Fiscal. Eu ca investitor simplu, nu ca politician, l-am vazut anul trecut modificat de vreo trei-patru ori.

Pentru a avea un Cod Fiscal stabil ca si increderea mea, trebuie sa se vina intai cu o strategie fiscala pe trei ani de zile, cel putin, in care sa-mi spui exact ce si cum se va intimpla.

Hotnews.ro:Care este cauza si cine este de vina in toata aceasta lipsa de conlucrare?

Gratiela Iordache: Principala cauza este lipsa de responsabilitate. Avem nevoie de responsabilitate. Dati-mi voie sa nu comentez politic. E o problema comuna. Eu cred ca si mediul de afaceri trebuie sa fie mai profesionist in modul in care isi sustine ideile, sa invete sa fie mai organizat, sa invete sa-si apere interesele.

Exista legea transparentei actului decizional care iti da dreptul tie ca organizatie, profesionala sau non - guvernamentala sa soliciti dezbaterea publica a fiecarui act emis. De cate ori ati vazut ca se intampla acest lucru?

Hotnews.ro:Exista institutii, oameni care sa se desprinda de lupta din piata si sa priveasca dincolo de sectorul lor financiar?

Gratiela Iordache: Da. Spre exemplu am lucrat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) la legea creditului ipotecar si am fost absolut impresionata. Au venit cu documente, cu directivele europene alaturi, ne-am intalnit sambata in afara programului, am fost delegata din partea Comisiei si am stat de dimineata pana seara pana am luat fiecare articol in parte.

Nu zic ca aceasta lege e perfecta, dar este ceea ce am putut da mai bun la ora aceea. In schimb este important ca a existat un consens si al mediului asociativ si al Comisiei. Noi vorbim acum de anul 2007, e tarziu. De acest an noi trebuia sa vorbim in 2000 sau 2004. In 2007 trebuie deja sa ne gandim la 2010. Cheia oricarui secret in afaceri este viziunea pe termen mediu si lung.

Nu privi pe termen scurt. Poti sa castigi pe termen scurt, dar categoric pe termen lung vei pierde, pentru ca lucrurile se schimba si nu vei fi suficient de dinamic.