Senatul a respins joi motiunea simpla pe tema gripei aviare depusa de catre PSD. PSD a solicitat demisia ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, pe motiv ca a gestionat criza gripei aviare cu intarziere si ineficient. Motiunea a fost respinsa cu 64 de voturi "impotriva", 49 "voturi" pentru si doua abtineri.

Motiunea a fost depusa luni la Senat si a fost semnata de 37 de senatori PSD si 16 senatori PRM.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur,a fost prezent in plen pentru a raspunde acuzatiilor din motiune. “Gripa aviara a aratat ca exista oameni care muncesc si oameni care doar vorbesc”, si-a inceput Flutur discursul.

El a trecut in revista masurile luate de autoritatile centrale si locale pentru a combate gripa aviara, dar a facut si o paralela intre Romania si alte state europene care s-au confruntat cu situatii asemanatoare.

“Cel mai socant caz este cel al Olandei care, in 2003, a eutanasiat apoape 40 de milioane de pasari, adica 40% din totalul efectivelor”, a exemplificat ministrul Flutur. “Virusul gripei aviare nu cunoaste granite, nu are culoare politica, nu-si anunta aparitia si nici nu alege valoarea pagubelor”.

Ministrul i-a condamnat pe “unii deputati PSD” care au lansat afirmatii “doar ca sa prinda 30 de secunde de celebritate la televizor”

“Prima responsabilitate apartine patronilor fermelor avicole respective (...), a doua responsabilitate importanta apartine Directiei Sanitar-Veterinare Brasov”, a explicat ministrul.

Flutur a respins ferm acuzatiile din motiune referitoare la lipsa masurilor de prevenire a gripei aviare. El a explicat ca nu exista o alta metoda de combatere eficienta a gripei aviare decat lichidarea focar cu focar si dezinfectia repetata.

Ministrul a recunoscut ca este o deficienta serioasa faptul ca serviciile veterinare nu au facut controale responsabile la fermele de pe platfoma Codlea. “Dar pentru un paduche nu arunci cojocul in foc”, a spus Flutur. “In sistemul sanitar-veterinar s-a taiat in carne vie si se va taia in continuare”, a continuat minsitrul.

Flutur le-a reamintit senatorilor PSD ca, in judetul Vrancea, “colegi de-ai lor de partid” au impiedicat autoritatile locale sa ia masuri eficiente, indemnand taranii din Bolotesti sa nu predea pasarile pentru eutanasiere.

“Nu cer PSD sa ne ajute, dar ii cer sa nu ne incurce”, a punctat Flutur.

Referitor la demisie, ministrul a raspuns: “Tuturor semnatarilor motiunii le spun direct: un om responsabil nu paraseste postul intr-o situatie de criza”.

PSD a cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu, prin textul motiunii simple, demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, demiterea prefectilor si a directorilor Directiilor Sanitar Veterinare din judetele in care a aparut gripa aviara, dupa luna mai 2006 si inlocuirea acestora cu specialisti.

O alta solicitare cuprinsa in textul motiunii a fost legata de anchetarea urgenta, de catre DNA, a tuturor achizitiilor facute din bani publici, pentru echipamente si dezinfectanti, utilizati in criza aviara.

Social democratii au considerat ca lipsa de profesionalism s-a evidentiat in gestionarea crizei gripei aviare de catre Ministerul Agriculturii.