A aparut creditul care iti vine acasa. Suni, un reprezentant al firmei Provident Financial vine la tine acasa, iti prezinta contractul de credit si in cel mult 48 de ore iti aduce si banii. Tot acest reprezentant vine sa incaseze si ratele si discuta cu tine daca ai probleme in a inapoia imprumutul.

Suna bine, dar dobanda efectiva este de peste 170% pe an, potrivit calculelor noastre. Firma ofera un singur tip de imprumut: in valoare de 600 de lei noi si rambursabil in 26 de saptamani.

Costul imprumutului, asa cum prezinta reprezentantii companiei produsul, este de 301 lei: la final platesti 901 lei noi. Rata, in valoare de 34,6 lei, se achita saptamanal. Provident tinteste persoanele cu venituri modeste care nu intra in targetul bancilor, au explicat reprezentantii firmei.

Dobanzi similare la camatari

Potrivit anunturilor de la mica publicitate, dobanzile percepute de camatari sunt de 3%-10% pe luna. In cazul in care imprumutul este luat cu o dobanda de 3% pe luna, dobanda efectiva este sub 170% pe an.

Daca se ia insa imprumutul cu o dobanda de 10% pe luna, cea anuala ajunge la 213%. Acestia cer de obicei si garantii imobiliare. De multe ori, persoanele care iau imprumuturi de la camatari raman fara bunul pus gaj: camatarii maresc dobanda perceputa iar imprumutatul nu reuseste sa dea inapoi banii.

Casele de amanet sunt o alta solutie la care apeleaza romanii care au nevoie de sume mici pe termene scurte. Dobanzile percepute de acestea sunt de pana la 0,8% pe zi pentru sumele de pana la 10 milioane de lei.