Atunci cand toata viata ta n-ai facut altceva decat sa alergi dupa o minge si ai castigat din asta un munte de bani incepi sa crezi ca poti emite teorii pretentioase cu aceeasi nonsalanta cu care-ti arunci tricoul peste garduri sau iti dai cu gel pe freza.

"Un jeg de tara si un jeg de campionat", declara Viorel Moldovan la finalul unui meci absolut rusinos in care jucatorii Rapidului au carat pumni si picioare cand la adversari, cand la arbitrii. Acelasi Viorel Moldovan balbaia niste fraze in care cerea nici mai mult nici mai putin decat ca Romania sa nu mai fie primita in UE.

Crescut mai mult prin cantonamente, terminandu-si studiile cu interventii si spaga, rezumandu-se adesea la lectura unui ziar de sport sau monden, fotbalistul roman (si nu numai el) sufera de carente majore de educatie.

Atunci cand dau o declaratie te caznesti sa intelegi ce vor sa spuna. Atunci cand vor sa-si cumpere apartamente intr-un bloc-notes zambim cu indulgenta.

Cand beau si petrec pana dimineata prin baruri, cand fumeaza prin spatele autocarului, cand merg la prostituate inchidem ochii si spunem ca sunt tineri si mai gresesc. Si toate astea fiindca din cand in cand ne aduc bucuria unui spectactol superb pe dreptunghiul verde.

Daca in trecut fotbalistul nu castiga cine stie cat si facea totul mai mult din pasiune, azi lucrurile s-au schimbat radical. Fotbalistii castiga intr-o luna cat un chirurg intr-un an. Au vile frumoase, masini scumpe si sunt adulati de milioane de oameni. Totul ii ameteste si-i face sa uite de fapt care le e lungul nasului. Au devenit obraznici, vulgari si-si dau cu parerea despre tot si despre toate.

Aceeasi atitudine o intalnim si la patronii sau la conducatorii cluburilor. Unul mai da un pumn unui suporter, altul isi arunca televizorul pe geam etc.

Atunci cand doi jucatori ai Stelei ajung la spital fiindca dau cu pumnii in geamuri ca ultimii huligani, patronul lor vorbeste de jertfe sacre, de tribut de sange varsat pe altarul neamului.

Cand Viorel Moldovan se comporta ca un iresponsabil in meciul cu Herta sau Sportul, calcandu-si adversarii, conducatorii si presa-l felicitau ca prin experienta sa a dat incredere echipei.

Jucatorii behaie si injura la unison cu galeria. Dupa fiecare meci "suporterii" incing "miute" cu jandarmii sau devasteaza toate magazinele intalnite in cale.

Noi stam cuminti si sorbim pe nerasuflate toate ineptiile pe care le emit acesti oameni zi de zi. Mai mult, le dezbatem zile intregi si le popularizam cu o obstinatie demna de o cauza mai buna.

Tacerea sau complicitatea noastra risca sa transforme un sport frumos intr-o manifestare tot mai hidoasa si tot mai bine platita. In aceste conditii sa nu ne miram daca "Becali presedinte, MM Stoica prim ministru" (inlocuieste cu Netoiu si Borcea sau Copos si Dinu Vama etc.) pare sa nu mai fie un slogan atat de ridicol.

P.S. Dupa ce echipa dinamovista a fost injurata tot timpul meciului la Timisora, Florentin Petre isi daruieste tricoul in care a disputat ultimul sau meci la Dinamo unui suporter polist aflat intr-un carucior cu rotile starnind admiratia intregului stadion. Haideti sa vorbim de acest lucru mai mult decat despre o cupa sau un campionat castigat.