Agentia de Integritate, sustinuta, cu obisnuitul elan izolat, de Monica Macovei, nu a mai fost alergata, asa cum s-ar fi intimplat acum 15 ani, cu bita si cu defaimarea. Dimpotriva, Agentia a fost imbratisata de un conclav de observatii si reclamatii docte. Problema a incaput pe mina societatii civile.

Va deranjeaza? Va place exagerat Agentia de Integritate? Atunci, nu va plac societatea civila, statul de drept si dezbaterea publica.

In vreme ce Dick Marty lucreaza la un doctorat in aeronautica romaneasca, la sol se petrec crime subtile. Ideea de drept se apropie, in picaj, de grupul unit al clasei politice si e intimpinata cu foc fin, procedural. Agentia de Integritate trebuie sa cada. Sau sa ia o forma convenabila.

Clasa politica vrea integritate fara cercetare si cercetare fara integritate. Nu e o surpriza. Reflexul antijuridic e prezent inca de la fondarea acestui grup care face politica pentru ca numai asa poate parveni. Insa functia de delapidare a sistemului a implinit o virsta, a evoluat si a aflat despre ea insasi ca poate fi virtute. Hotul neprins e negustor cinstit. Mai nou, hotul de stat e militant civil.

De aici noutatea. Agentia de Integritate, sustinuta, cu obisnuitul elan izolat, de Monica Macovei, nu a mai fost alergata, asa cum s-ar fi intimplat acum 15 ani, cu bita si cu defaimarea. Dimpotriva, Agentia a fost imbratisata de un conclav de observatii si reclamatii docte. Problema a incaput pe mina societatii civile. Va deranjeaza? Va place exagerat Agentia de Integritate?

Atunci, nu va plac societatea civila, statul de drept si dezbaterea publica. Caci societatea civila insasi a ajuns, prima, la concluzia ca Agentia e o opera rudimentara care risca sa loveasca in drepturile fundamentale ale cetateanului. Nu sintem departe de mecanismul ipocrit care pune, prin alte parti, principiile de drept la dispozitia purtatorilor de bombe. Acolo: terorist, cu avocat de serviciu. Aici: oligarh cu ONG la atas.

Dar sint drepturile omului egale cu dreptul de a fi protejat de raspundere? Ce pune in pericol Agentia de Integritate? Drepturile omului de rind in fata abuzului politienesc sau privilegiile unei clase in mare nevoie de pretexte inatacabile? Organizatiile civile care s-au grabit sa critice proiectul Agentiei de Integritate fac o eroare uriasa.

Aceasta deplasare spre ipocrizie juridica risca sa provoace o catastrofa institutionala. Cum am ajuns aici? Istoria e simpla, procedura infinit mai complicata. De la intemeiere, cu 16 ani in urma, conglomeratul politic riposteaza prompt, numai si numai in situatiile in care o lege, o regula sau o institutie sint pe punctul de a face o bresa in laboratorul averilor din centrul lumii politice.

De aici, persistenta nu tocmai enigmatica a problemei Justitiei in negocierile cu Uniunea Europeana. Insa acest punct fix care a fondat o mare industrie de aparare e surclasat, acum, de inovatiile de procedura. Noutatea respecta mersul general al lumii romanesti, in care birocratizarea si fragmentarea ascund delictul si sclerozeaza Justitia.

Cheia e subcontractarea. Acoperirea si legalizarea intereselor clasei politice au fost cedate, adica subcontractate, organizatiilor civile. Fundatia pentru o Societate Deschisa, Transparency International si Centrul de Resurse Juridice se opun Agentiei de Integritate, cu tot parfumul democrat pe care il pot degaja. E o mutare care semnaleaza maturizarea perversa a sistemului politic.

Avantajul suprem e logodna, neasteptata, sub blitzurile presei, a politicianului oligarh cu societatea civila. E doar inceputul. Odata rodata in noul joc, societatea civila va livra, curind, si personalul de intretinere. Ne putem imagina viitoare guverne de prada care mentin in posturi vizibile laureati culesi de pe piata ONG-urilor.

Societatea civila a fost subcontractata. Asta inseamna, printre altele, un foarte util razboi civil - civil. Societatea Academica Romana sprijina proiectul Macoviei, dar e silita sa se explice in fata altor ONG-uri si, cu asta, clasa politica obtine un atu de vis.

Atacul manierat si legalist impotriva Agentiei de Integritate e inceputul camuflarii civile a oligarhiei. Operatia va continua pina cind corul puscariabililor nu va mai putea fi deosebit de corul virtuosilor. Oligarhia se va civiliza, iar acest proces va da friu liber barbariei cu acte.