Rata somajului in Uniunea Europeana s-a aflat in luna mai la cel mai scazut nivel din ultimii ani, cu o medie de 7.9% comparativ cu 8.7% in aceeasi luna a anului trecut, se arata intr-un studiu al Eurostat.

Media buna astfel obtinuta nu ar fi fost totusi posibila fara contributia Olandei si Danemarcei, amandoua cu o medie de doar 3.9%, in conditiile in care statele intrate in ultimul val au o situatie foarte proasta: Polonia 16.4% si Slovacia cu 15.5%

In plutonul fruntaselor se mai gaseste Luxemburg cu o rata a somajului de doar 4.7% urmata de Franta cu 8.8% si Belgia cu 8.4%.

Cea mai buna evolutie din punct de vedere al ratei somajului a inregistrat-o Estonia care in numai un an de zile si-a redus numarul somerilor cu 3.3% pana la 4.9 procente urmata de Lituania cu o scadere a somajului de 3.1% pana la 5.6%.

Eurostat apreciaza ca in acest mopment, in zona euro, exista un numar de 11.5 milioane de persoane fara un loc de munca in timp ce totalul pe Uniunea Euroepana arata o cifra de 17.8 milioane.

Prin comparatie cu statele UE, Romania sta destul de bine la acest capitolu, sub media europeana, in luna mai a acestui an fiind consemnata o rata a somajului de doar 5.5%.