La un an dupa atentatele cu bomba din Londra, autoritatile britanice spun ca au intensificat investigatiile antitero si avertizeaza ca probabilitatea unui nou atac este inca mare, potrivit Bloomberg.

52 de persoane au murit pe 7 iulie 2005 si alte 700 au fost ranite, in momentul in care patru bombe au explodat in metroul londonez si

intr-un autobuz aflat in Tavistock Square.

Printre victimele atentatelor s-a aflat si o romanca, Mihaela Otto, care emigrase in Marea Britanie in 1984. Cel mai sangeros atac asupra Londrei, de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, este comemorat azi, printr-o zi intreaga de ceremonii, care se vor incheia la Regent Park.

Ancheta stagneaza

Dupa trei rapoarte oficiale, se stie doar ca cei patru atentatori erau cetateni britanici de religie musulmana, ca trei dintre ei aveau origine pakistaneza si ca cel putin unul avea legaturi cu al-Qaida sau cu grupari afiliate. Supravietuitorii atentatelor si-au manifestat nemultumirea si au precizat ca doresc o ancheta publica independenta.

Intre timp, politia a dejucat alte trei posibile atentate si a anuntat ca deruleaza aproape 70 de investigatii pentru combaterea fenomenului terorismului.

Legislatia antitero promovata de guvernul laburist al lui Tony Blair s-a lovit insa de opozitia conservatorilor, a liberalilor-democrati si a organizatiilor pentru drepturile omului.

Mai mult, atitudinea autoritatilor a fost aspru criticata dupa ce, la numai cateva saptamani de la atentate, politistii londonezi l-au impuscat mortal pe Jean Charles de Menezes, un brazilian nevinovat luat drept terorist.

Deocamdata, integrarea comunitatii musulmane in societatea britanica pare o utopie. Potrivit unui sondaj publicat de „The Times”, 16a dintre britanicii de religie musulmana cred in continuare ca atacurile au fost motivate de o cauza justa.

Integral in EVZ