In pofida faptului ca dispune de cea mai mare reprezentativitate parlamentara ca partid politic, PSD nu s-a inghesuit sa faca prea multa opozitie in sesiunea parlamentara care abia a trecut. Dimpotriva, deputatii si senatorii social-democrati au fost concurati serios de parlamentarii coalitiei guvernamentale, care si-au bomdardat propriii ministri cu declaratii politice, intrebari si interpelari.

Calin Popescu Tariceanu, Eugen Nicolaescu, Gheorghe Flutur si Vasile Blaga au fost titularii de portofolii carora li s-au adresat cele mai multe intrebari.

Cu toate ca deputatii social-democrati reprezinta grupul parlamentar cel mai semnificativ, cu 107 reprezentanti la nivelul Camerei Deputatilor, randamentul acestora a lasat de dorit in sesiunea parlamentara februarie-iunie 2006, ei elaborand 462 de declaratii politice. Spre comparatie, cei doar 67 de deputati liberali au formulat 426 de astfel de declaratii.

Aceeasi stare de fapt se regaseste si la Senat, unde raportul PSD-PNL este si mai echilibrat, cei 44 de parlamentari social-democrati emitand 66 declaratii politice, iar cei 29 de liberali, 61 luari de pozitii.

Coalitia concureaza Opozitia

Deputatii social-democrati si-au luat insa revansa, folosindu-se de prevederile constitutionale privind controlul guvernului pentru a provoca o avalansa de 890 de intrebari si interpelari asupra membrilor Cabinetului Tariceanu.

Surprinzator, deputatii Coalitiei concureaza serios cu cei ai Opozitiei, ei formuland, in perioada ultimei sesiuni legislative, 624 de intrebari si interpelari catre actualul guvern. Cei mai nemultumiti par a fi deputatii liberali, care au revendicat 270 de astfel de initiative.

Avantul liberal ar putea fi explicat prin aparitia in sanul parlamentarilor PNL a unei tabere care contesta atat modul de conducere a partidului, cat si actul guvernamental gestionat de propriii reprezentanti. La Senat, reprezentantii Puterii s-au plasat la polul opus, menajandu-si ministrii. Grupul parlamentar D.A.

a formulat doar 54 de astfel de "atentii", in majoritatea lor de inspiratie liberala. Topul la aceasta Camera este dominat de cei 18 reprezentanti PRM, care au adresat membrilor Executivului nu mai putin de 376 de intrebari si interpelari, peste 51% din totalul celor emise de Senat in aceasta perioada.

Cei 84 de senatori social-democrati au lasat-o mai moale cu jocul de-a opozitia, folosindu-se de aceasta practica in 270 de cazuri.