Demnitarii si inaltii functionari, profesorii universitari si ziaristii trebuie sa isi asume trecutul si sa recunoasca daca au colaborat cu fosta Securitate. Mai multe asociatii civice au depus miercuri la CNSAS liste cu persoane apartinind acestor categorii profesionale, solicitind deconspirarea celor care au facut politie politica.

Organizatia Civic Media a depus, miercuri, la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) o lista cu datele personale a 50 de ziaristi care au fost de acord sa fie verificati sub aspectul colaborarii cu fosta Securitate.

Directorul organizatiei media, jurnalistul Victor Roncea, a precizat ca datele de identificare i-au fost puse la dispozitie de respectivii ziaristi, iar restul, pana la 200, vor trebui sa ofere personal aceste informatii catre CNSAS.

Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, Roncea a aratat ca demersul sau isi propune sa contribuie la responsabilizarea mass media inainte de intrarea Romaniei in UE. “Noi ca jurnalisti avem o mare responsabilitate in acest moment mai ales ca majoritatea institutiilor publice stau foarte prost la capitolul credibilitate.

De aceea, vrem sa oferim cititorilor mai multa incredere in jurnalisti, dupa ce vom scapa de cirtitele din presa si vom ramine cu o adevarata fata curata a mass mediei romanesti”, a spus Victor Roncea.

Tot miercuri, sociologul Catalin Cotoi, lector la Universitatea Bucuresti a depus la CNSAS o lista cu 400 de nume de pro-rectori si decani de la universitatile de stat, solicitind ca si acestia sa fie verificati daca au colaborat cu fosta Securitatii.

Pe de alta parte, mai multe organizatii civice reunite in Coalitia pentru o Guvernare Curata a anuntat miercuri ca sustine demersul Societatii Academice Romane de a cere publicarea urgenta de catre CNSAS, in temeiul legii 544/2001, a listei persoanelor care care au semnat un angajament de colaborare cu organele fostei Securitati si care in prezent detin functii publice.

Lista SAR include sefului statului, parlamentarii, membri guvernului, politistii, judecatorii, ambasadori, membrii Consiliului National al Audiovizualului, rectorii, decanii si prodecanii sau guvernatorul Bancii Nationale.

Din lista au fost exclusi membrii Academiei Romane, personalul civil si militar din Ministerul Apararii, sindicalistii sau functionarii din posta si telecomunicatii, asta numai pentru a nu ingreuna activitatea CNSAS.

„Parlamentarii actuali, ca si magistratii, membrii Guvernului precum si alte categorii de demnitari sau functionari publici au semnat acte oficiale prin care afirma ca nu au colaborat cu fosta Securitate. In aceste conditii, credem ca ascunderea in continuare a angajamentelor lor risca sa protejeze o ilegalitate”, se arata intr-un comunicati al Coalitiei pentru o Guvernare Curata.

„Totodata, este preferabil ca publicul sa primeasca o informatie clara si neambigua, respectiv numele celor care au semnat un angajament de colaborare sub orice forma, proces care se poate realiza mult mai repede si nu stinjeneste modul de operare al CNSAS, organism care poate continua sa dezbata si sa voteze fiecare caz in parte”.

In ultima luna, CNSAS a fost pur si simplu asaltata de numeroase cereri venite din partea a diverse categorii profesionale pentru deconspirarea colaboratorilor Securitatii. In prezent, institutia trebuie sa verifice circa 80.000 de persoane.