Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii va incepe, in 22 august, audierea politicienilor care au dosar la CNSAS, a anuntat marti Mircea Dinescu, membru al institutiei, dupa o sedinta extraordinara a Colegiului.

El nu a vrut sa precizeze, insa, numele politicienilor care vor fi audiati.

Acestea apar in cele 29 de dosare desecretizate in urma cu doua saptamani si primite de CNSAS de la SRI.

Pe de alta parte, Mircea Dinescu a declarat ca nu sunt reale numele a patru politicieni, aparute intr-un cotidian central si suspectate ca ar avea dosar de colaborator SIE. Cotidianul respectiv ii mentiona pe liderul PSD Mircea Geoana, pe senatorul PNL, Theodor Melescanu, consilierul prezidential Theodor Stolojan si pe deputatul PSD, Adrian Severin.

Pe de alta parte, Cazimir Ionescu a anuntat ca a inceput ancheta interna privind scurgerea de informatii de la CNSAS.

Tot in sedinta de marti a CNSAS s-a luat o decizie foarte importanta asupra desfasurarii votului in Colegiu, in situatiile cind trebuie decis daca o persoana a facut sau nu politie politica. Astfel, votul membrilor CNSAS va fi secret si va fi exprimat pe buletine de vot care au doar doua variante: “Da” si “Nu” fara a mai exista optiunea “ma abtin”.

Modificarea impiedica astfel abtinerea de la vot, care a facut imposibila, uneori, luarea unei decizii de catre CNSAS.

“Din acest moment chiar ca nu se mai poate vorbi de niciun fel ce control politic, de niciun fel de influenta din afara, va fi cu adevarat un vot de constiinta”, a declarat in fata ziaristilor, Cazimir Ionescu, la finalul sedintei CNSAS.

“E un act de lasitate sa spui: eu ma abtin”, a apreciat la rindul sau Ticu Dumitrescu, alt membru CNSAS.

Pe de alta parte, tot marti, Cazimir Ionescu a anuntat ca nu mai este purtator de cuvant al CNSAS, considerand ca institutia ar trebui sa aiba in aceasta functie o persoana care nu face parte din Colegiu.

Membrii Colegiului CNSAS s-au intrunit de urgenta, marti, la solicitarea presedintelui Claudiu Secasiu. Intalnirea extraordinara a avut ca principal scop hotararea unei anchete interne privind scurgerea de informatii din CNSAS.

Decizia a fost luata dupa ce Ladislau Csendes, membru al CNSAS, a formulat o sesizare privind o posibila scurgere de informatii din Colegiu. Scandalul a izbucnit dupa ce cotidianul “Gandul” a publicat lista celor 29 de dosare de politicieni care ar fi colaborat cu fosta securitate, documente secrete aflate la CNSAS.