Germania avertizeaza ca ar putea bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, relateaza cotidianul The Guardian, in editia electronica de miercuri. Principala temere este legata de numarul mare de imigranti, care ar putea veni din tarile sarace din Balcani.

Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene declara pentru HotNews.ro ca informatia aparuta in presa britanica este urmarea scandalului legat de numarul mare de imigranti romani, care ar putea ajunge in Anglia.

Germania si Austria au fost mereu rezervate in privinta capacitatii Uniunii Europene de a absorbi noi membri. De altfel, acestea sunt singurele state membre UE, care au mentinut pentru o perioada maxima de sapte ani restrictiile fata de libertatea de circulatie a muncitorilor din cele zece tari care au aderat la UE in mai 2004.

Germania, Belgia, Danemarca si Franta sunt tarile care nu au ratificat inca tratatele de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre UE la 1 ianuarie 2007 este nevoie ca toate cele 25 de state membre sa ratifice tratatele de aderare pana la 31 decembrie 2006.

Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Adrian Ciocanea declara pentru HotNews.ro ca Romania nu are motive de ingrijorare pentru ca refuzul de a ratifica tratatul de aderare ar fi o premiera si ar trebui invocate motive serioase:

“ratificarea tratatului este o decizie politica dar din punctual de vedere al obligatiilor pe care le are Uniunea Europeana fata de noi, neratificarea de catre o tara ar fi in primul rand o premiera si ar trebui sa aiba motive foarte serioase”.

In urma cu doua saptamani, in guvernul britanic se purtau discutii aprinse legate de deschiderea granitelor dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.

Discutiile au fost provocate de o serie de rapoarte, in care se arata ca in 2007, fluxurile de imigranti est-europeni ar putea arunca Marea Britanie in haos. Principalele sectoare care ar putea fi serios afecate sunt cel educational si cel al asistentei sociale.