Dosarul de obiectiv "Presa" zace de cativa ani buni la CNSAS, multi cercetatori, istorici si ziaristi l-au studiat, dar prea putin a razbatut in paginile gazetelor.

Cele 42 de dosare abunda de informatori, de delatiuni si rapoarte ale ofiterilor care dau imaginea clara a teribilului control exercitat de partid si securitate, a atmosferei de teama si turnatorie care domnea prin redactii, dar mai ales ridica intrebarea in ce masura fostii "Virgil", "Paunescu" sau "Iorgu" nu mai bantuie si astazi prin lumea presei.

La ziaristi, planul de recrutari, depasit cu 26%

In aprilie 1984, ofiterul de securitate Stana Creta, seful colectivului 122, si seful sau de la Directia I, maiorul Vasile Maieran, cei care se ocupau de presa, aveau cu ce sa se laude: depasirea cu 26% a planului de recrutari din randul ziaristilor.

Izbanda este descrisa pe larg in "Raportul privind modul in care au fost executate prevederile programului de masuri din problema presa-radioteleviziune, poligrafie". "Actionand in aceasta directie s-a recrutat un numar de 34 de surse, ajungandu-se in prezent la un total de 162 de persoane in legatura noastra.

Fata de perioada anterioara (1983 - n.r.), sporul real al recrutarilor reprezinta 26%.

Din categoria persoanelor nou-recrutate 8,7% reprezinta personalitatile, 17,6% oamenii de presa si tipografii cu posibilitati exterioare." Asa se face ca in 1984 din randul personalului redactional erau 41 de surse: 26 de ziaristi, 3 inspectori personal, 3 corectori, 3 persoane cu atributii de protocol, 5 redactori la sectiile scrisori si un tehnician.

Cele 41 de surse nu au stat degeaba, doar intr-un singur an furnizand 403 note informative, folosite de Securitate dupa cum stia ea mai bine.

Pe baza acestora "au fost deschise sase dosare de urmarire informativa (DUI), 62 au mers la verificarea elementelor aflate in DUI, 168 in vederea verificarii personalului din presa care a calatorit in strainatate sau in interes personal, 12 pentru documentare in vederea avertizarii, 41 pentru informarea organelor de partid, 19 pe linie de inscrisuri cu continut dusmanos si 17 stari de spirit

necorespunzatoare". Ideea ca informatorii, ca si ofiterii de securitate, nu "faceau rau nimanui" este contrazisa chiar de Raport: numarul dosarelor de urmarire a crescut cu 15%, iar cel al persoanelor luate in supraveghere cu 28%.

Mai mult, unii chiar au fost dati afara din serviciu, altii nu au mai putut pleca in strainatate, iar multi s-au ales cu mustruluiri dure la partid si reducerea salariului. Ca sa nu mai discutam ca un dosar de urmarire informativa presupunea interceptarea telefoanelor, a scrisorilor, o intreaga retea de turnatori care te supraveghea zi si noapte.

"Paunescu" de la Scanteia, tatucul retelei

Din documentele Securitatii reiese ca redactia ziarului Scanteia era garnisita cu cei mai multi informatori, opt la numar, in realitate insa contabilizand notele si numele de cod ies mult mai multi la socoteala. Dirijorul tuturor era "Paunescu", ditamai rezidentul, cel care instruia "operativ" sursele, carora le trasa sarcini si le prelua notele informative.

El era bratul lung, scotocind prin sertarele si existentele colegilor de la Scanteia al tovarasei maior Stana Creta si tinea legatura cu faimosul FAG - Florea Alexandru - seful de la Directia I care se ocupa de mass-media si scriitorime, deconspirat acum un an de CNSAS.

Zelos, dupa cum o cerea importanta functie in retea, "Paunescu" avea zilnic de raportat ceva Securitatii. In aprilie 1983, de exemplu, rezidentul preia o nota informativa de la unul dintre informatorii din subordine - "Iorgu" - despre articolul "Masinarie de cuvinte", semnat de Stanescu Constantin si publicat in Scanteia.

"Sursa Iorgu m-a informat ca a discutat cu autorul articolului, iar acesta i-a replicat: "Dar ce aveti dom'le cu mine ca mi-au mai zis si altii. Ce daca el (Arthur Silvestri) scrie despre postul de radio Europa libera, nu poate fi criticat daca scrie prostii?". Sursa Iorgu si-a exprimat parerea ca SC a scris articolul din proprie initiativa, mai cu seama ca el este la baza critic literar".

"Desi Iorgu apreciase competenta si atitudinea corespunzatoare a lui Stanescu fata de cei din jur, propune avertizarea acestuia." In aceeasi zi, 28 aprilie 1983, "Iorgu" si "Paunescu" il dau in gat la Securitate pe Dan Ozeranschi, care "duce o viata neorganizata, vine obosit la serviciu, uneori intarzie de la program.

Sursa Iorgu, care mi-a furnizat datele de mai sus, si-a exprimat parerea ca OD isi petrece timpul liber intr-un anturaj necorespunzator, care influenteaza negativ comportarea si preocuparile lui".

Un alt turnator harnic si vigilent de la Scanteia este "Zota". El era cel care ii dadea pe mana Securitatii pe nemultumitii care cutezau sa scrie redactiei. Dar nu numai. In 1982, tot via rezidentul "Paunescu", el o incondeiaza pe Paula Tapu, redactor la sectia de cultura, absolventa de Stefan Gheorghiu si des calatorita prin strainatate. De aici vine si necazul, in viziunea lui "Zota".

"Statul in strainatate, vizitele prin Europa Occidentala au impregnat-o cu convingeri straine de activitate, de ideea in slujba careia este pusa sa militeze. Referitor la situatia economico-sociala, are pareri care socheaza, cu nuante prin care scapa neintelegerea politicii partidului, cu toate ca in scris afirma altceva. Una din cauze poate fi anturajul din afara redactiei.

Fata de elementul muncitoresc din gazeta manifesta o atitudine de respingere greu de stapanit".

Multi au fost, cati au ramas?

Ofiterii de securitate nu erau prea rigurosi in munca, datele despre reteaua informativa din presa variaza de la raport la raport, de la proces-verbal la proces-verbal. Punand cap la cap documentele din primul volum al dosarului de obiectiv "Presa", reiese ca reteaua informativa pare a fi mult mai extinsa decat cea raportata oficial.

Pe de alta parte, poate fi si un simplu zel al securistilor, care introduceau in retea oameni asupra carora se facuse doar o simpla tentativa de racolare sau care de fapt nu dadusera note informative.

Cum lucrurile sunt relative si nu trebuie acordat credit Securitatii, publicam listele retelei informative gasite in acest dosar in scopul de a da o mana de ajutor CNSAS in deconspirarea potentialilor informatori. Precizam ca buna parte din cei care poarta nume de cod pot fi gasiti fie cu note informative olografe, fie in relatarile si rapoartele ofiterilor.

* Dumitrescu Marian - "Vasilescu" - informator Romania libera

* Niculescu George - "Gavrila" - informator Romania libera

Costin Mihail Bujor - "Crisan" - Romania libera 1979

* Florescu Maurice - "Roger-Valentin" - Publicatii pentru strainatate - 1979

* Ion Alexandru - "Ionescu" - Publicatii pentru strainatate - 1979

* Lupan Victor - "Vladimir" - Publicatii pentru strainatate - 1979

Haninovici Nandi - "Nedelcu" - Sportul (1979-1980 incetat)

Antonescu Calin - "Ovidiu" - Sportul - 1979

Raetchi George - "Virgil" - Sportul - 1979

* Neagu Aurel - "Constantin" - Sportul

Slavescu Paul - "Paraschiv", "Pascu" - Sportul - 1979

Vilara Romeo - "Maxim" - Sportul - 1979

Amuza Gheorghe - "Petreanu" - Flacara - 1979

Nedelea Margareta - "Florina" - Flacara - 1979

Arsenie Nicolae - "Anton" - Flacara - 1979

Radulescu Maria - "Magda" - Informatia Bucuresti - 1979

Lazarescu Dimitrie - Informatia Bucuresti - 1979

Iordan Constantin - "Iorgu" - Scanteia 1979

Pirvan Gheorghe - "Pirvu" - Scanteia - 1979

Visan Dumitru - "Visu" - Editura Scanteia - 1979

Lobont Rozalia - "Rozi" - sursa PCR - BCS - 1979

Alexe Aurel Vladimir - "Virgil II" - sursa PCR - BCS - 1979

Spinu Virgil Tiberiu - "Frank Grigorescu" - informator BCS - 1979

Dorobantu Angela - "Dorina" - BCS

Rusu Corneliu - "Radu" - Revista economica - 1979

Marin Gheorghe - "Marinescu" - Agricultura Era socialista - 1979

* Anghelescu Virgil - Revista economica

* Roth Mihail - Neuer Weg

* Patrascu Dan - Informatia Bucurestiului

* Sinca Ion - Facultatea de ziaristica

* Andreescu Mariana - Publicatii pentru strainatate

* Namolaru Victor - Publicatii pentru strainatate

* Voia Radu - Sportul

* Vasiliu Adrian - Sportul

Albescu Eremia - sursa PCR - "Stiinta si tehnica" - 1982

Avram Rodica - sursa PCR - "Scanteia Tineretului" - 1982

Bondoc Gheorghe - sursa PCR - BCS - 1982

Cabulea Vasile - sursa PCR - BCS - 1982

Cruher Anatolie - sursa PCR - BCS - 1982

Diamandescu Gheorghe - sursa PCR - BCS - 1982

Simadan Vasile - sursa PCR - BCS - 1982

Florea Niculina - sursa PCR - Editura Academica - 1982

Hoazer Alexandru - sursa PCR - Biblioteca N.S.

Teodorescu Traian - sursa PCR - Biblioteca Academica - 1982

Zamfirescu Vasile - sursa PCR - "Munca" - 1982

Damian Nicolae - informator - Biblioteca Academica - 1982

Godorogea Stefan - informator - Biblioteca Academica - 1982

Constantinescu Nicolae - informator - Biblioteca Academica - 1982

Spinu Tiberiu - informator - BCS - 1982

Braileanu Puiu - informator - Editura Academica - 1982

Dumitrache Valeriu - Scanteia, BCS 1979

Salceanu Elena - sursa PCR - gazda "Biblioteca" BCS

Zamfirescu Mirel - gazda BCS

Schatz Elena - BCS - gazda

Marcovici Ion - Romania libera

Oblada Ion - "Olaru"

Mihalache Ion - "Mihai"

Constantinescu Radu - "Roco"

Hincu Dumitru - "R. Ionescu" - abandonat iunie 1978

Rizac Mircea - "Rosu" - Munca - incetat in 1979 pe caz de boala

Adrian Dohotaru - "Florin" - abandonat mai 1978

Vasilescu Adrian - incetat legatura Dir. III

* Erhan Ioan - Scanteia - incetat legatura

Popescu Lidia - "Vera" - incetat legatura

Stefan Marian - "Sima" - incetat legatura

Roman Radu Anton - incetat legatura

Lacusta Ion - incetat legatura

In alte documente mai apar Smaranda Oteanu, George Radu Kirovici, Nicolae Plopeanu, Liviu Rodescu, Alexandru Popescu, Constantin Iordan (sef cadre), Virgil Gheorghita de la "Scanteia"

N.R.: Asteriscul din fata unor nume are urmatoarea semnificatie: "Aceste surse sa nu fie deconspirate sub nici o conditie"

Un articol de Andreea Pora