In campania pentru alegerile partiale din Senatul american, unii democrati se aseamana cu baronii pesedisti: ofera pomeni electorale pentru a atrage votanti. Nu sarmale si bere gratis, ci cate un plin de benzina. Sa inteleaga si americanul de rand cum e cu globalizarea si pretul la petrol.

In Washington, Kentucky, Ohio si Carolina de Nord, candidatii cotizeaza strasnic la umplerea rezervoarelor cu scop electoral. Primul care si-a suflecat manecile, oferind la jumatate de pret cate un plin de benzina, a fost Larry Kissell, candidatul democrat din Carolina de Nord. "A fost uimitor cat de multi oameni stateau la coada timp de o ora sau doua.

Am avut peste 500 de persoane care au primit cate un plin. Toti zambeau si spuneau "multumim ca intelegeti prin ce trecem"", povesteste Kissell. In ce masura un senator american, fie el republican sau democrat, poate fi direct responsabil pentru pretul petrolului, ramane un mister.

Agresivitatea cu care democratii fac campanie electorala este insa de inteles: scrutinul din noiembrie este foarte important pentru cursa prezidentiala din 2008. Daca democratii ar reusi sa rastoarne majoritatea din Senat, administratia Bush ar avea un final de mandat mult mai dificil, ceea ce ar netezi oarecum drumul candidatului democrat catre Casa Alba.

Iar Hillary Clinton nu vrea sa se agite degeaba. Desi realegerea ei ca senator de New York e practic o formalitate, Hillary are cea mai agitata campanie dintre toti candidatii. Evident, miza nu este Capitoliul de acum, ci Casa Alba din 2008. Asa ca Hillary isi face campania ca o scolarita constiincioasa, demonstrand ca poate strange o suma record de bani: 33 de milioane de dolari.

Asta in timp ce majoritatea celorlalti candidati au reusit sa stranga cu putin peste sau sub 10 milioane de dolari. La capitolul discurs politic, Hillary descopera linia democratilor moderati, desi este o stangista convinsa. Pentru ca asta e reteta invatata de la sotul ei.

Fagociteaza unele teme ale republicanilor, cum ar fi opozitia fata de retragerea imediata din Irak, pentru a-i atrage pe acei americani indecisi de la centru. Celor aflati mai la stanga le vorbeste de "cele doua Americi", cea a elitelor promovate de republicani si cea a saracilor, pe care politica democrata s-ar angaja sa le reuneasca.

Nici marii sponsori ai lui Hillary nu au nimic de-a face cu dreptatea sociala: sunt firme de avocatura si lobby, fonduri de investitii si de afaceri imobiliare, ce-si vor lua tainul, prin politicile promovate de candidata la Senat. Candidata care, daca s-ar lua dupa opinia a peste 50% din locuitorii New Yorkului, ar face mai bine sa ramana la Capitoliu si sa nu candideze pentru Casa Alba.

Tentatia este insa mare: Clintonii ar deveni prima dinastie de politicieni in care linia de mostenire este conjugala. Cu toate escapadele sotului cu tot.