Banca Mondiala l-a numit pe francezul Benoit Blarel la conducerea biroului din Romania al acestei organizatii. El il inlocuieste pe Owaise Saadat, al carui mandat a expirat la 30 iunie. Miercuri, Banca Mondiala a prezentat si raportul „Afacerile in 2007. Cum se face reforma”, document care a fost prezentat in premiera de catre HotNews.ro

Benoit Blarel isi va prelua mandatul in circa o luna. El lucraza in prezent la sediul Bancii Mondiale din Washington, unde conduce un departament care se ocupa cu proiecte de mediu, dezvoltare sociala si agricultura.

Fostul sef al biroului BM din Romania, Owaise Saadat a fost numit, la Washington, in functia de consilier pe operatiuni din regiunea Europa si Asia Centrala.

Raportul „Afacerile in 2007. Cum se face reforma” arata ca Romania este pe primul loc in Europa la reforme favorabile mediului de afaceri, iar la nivel mondial a urcat 51 de locuri in ultimii doi ani.

„Studiul cu privire la Romania din Raportul „Afacerile in 2007” poate fi rezumat intr-o singura fraza: Romania este reformatorul numarul 1 din Europa in ceea ce priveste mediul de afaceri”, a subliniat Simeon Djankov, directorul proiectului Doing Business si coautor al seriei de rapoarte Doing Business.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, prezent la lansare, a aratat ca raportul Bancii Mondiale „trage linie si evalueaza impactul reformelor care s-au facut in ultima vreme in Romania, reforme care au fost confirmate si in viata reala”.

Premierul a aratat ca „lucrurile ar fi decurs altfel daca Romania ar fi avut o tranzitie mai scurta”. In prezent, a aratat Calin Popescu-Tariceanu, „suntem intr-un moment de oportunitate istorica, de modernizare si de crestere economica”, care va permite ca in urmatorii 12-13 ani Romania sa fie de doua ori mai bogata.

„Daca ramanem in acelasi ciclu de dezvoltare, in 12-13 ani PIB-ul se va dubla. Daca privim mai aproape, aceasta inseamna o crestere de 50% a PIB in urmatorii 6-7 ani”, a aratat Premierul.

Primul-ministru a adaugat ca „Guvernul este preocupat acum de asigurarea sustenabilitatii economice si a stabilitatii politice, element esential pentru o dezvoltare economica sanatoasa”. Economia romaneasca se gaseste intr-un ciclu dinamic de crestere de aproximativ 5,5% incepand cu anul 2000 si ajungand la 7% in anul 2006. Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca previziunile pentru 2007 depasesc 6%.

In cadrul interventiei sale, Premierul roman a subliniat ca Banca Mondiala a jucat un rol deosebit in dezvoltarea economica a Romaniei. La randul sau, Anand Seth, Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud, a aratat ca institutia pe care o reprezinta este mandra ca a putut sa-si aduca o contributie la performantele economice din prezent ale Romaniei.