Guvernul a alocat suma de 3,5 milioane lei prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru programul de populare a Dunarii cu pui de sturion din speciile amenintate - nisetru, pastruga, morun, a anuntat miercuri Gheorghe Flutur ministrul Agriculturii.

„Aceste specii de peste au cunoscut un regres din cauza capturilor necontrolate facute in ultimii ani. Vrem sa populam Dunarea si, in acest sens, vom deversa 100.000 de exemplare de sturion, le vom identifica cu dispozitive pentru a urmari evolutia lor in habitatul natural”, a declarat Gheorghe Flutur.

Fondurile alocate astazi vor fi utilizate pentru acoperirea costurilor de producere si crestere a puilor, precum si pentru finantarea procesului de marcare si monitorizare a acestora.

Ministerul Agriculturii, prin Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura achizitioneaza pui de sturioni din speciile nisetru, pastruga, morun, conform legislatiei privind achizitiile publice.

Sturionii, specii de pesti cu mare valoare economica, se afla de cateva decenii in regres accentuat pe plan mondial, ca urmare a pescuitului excesiv, a cererii de caviar pe piata internationala, a deteriorarii conditiilor de mediu si a bararii fluviilor in care se reproduc.

Cu toate masurile de protectie adoptate la nivel regional reproducerea pe cale naturala a sturionilor a devenit deficitara. Astfel, in anul 2006 nu s-a inregistrat reproducere la nisetru si pastruga, iar la morun reproducerea a fost de 20 de ori mai mica decat in anul 2005, fiind si cea mai redusa din ultimii sapte ani.

Pentru a preveni disparitia acestor specii, MAPDR a luat masuri de conservare a populatiilor de sturioni din apele naturale si a adoptat un program de repopulare cu puiet de sturion din speciile a caror reproducere in mediul natural este deficitara.

Programul este unul regional, pentru Dunarea inferioara si zona de nord-vest a Marii Negre, si se desfasoara in colaborare cu Bulgaria, Serbia si Ucraina.

Romania este prima tara care a interzis pescuitul de sturion pe o perioada de zece ani, inca de anul trecut, pentru a permite refacerea populatiei din Delta Dunarii.