Un baiat comite un furtisag marunt chiar in ziua in care este eliberat din casa de corectie. Urmarit de politie si de tatal violent, „scapa” inapoi in puscarie.

„Inchisoarea ca alegere a libertatii este un paradox, dar si o realitate, din moment ce multi copii crescuti in astfel de institutii nu stiu cum sa traiasca in societate si deseori comit infractiuni doar ca sa fie trimisi inapoi”, afirma Emir Kusturica, regizorul filmului “Blue Gypsy”.

Filmul este unul dintre cele sapte scurt metraje care alcatuiesc productia cinematografica “All the Invisible Children”, semnata de mai multi regizori de renume (printre care John Woo, Jordan & Ridley Scott, Katia Lund etc) si care este acum proiectata si in Romania ca parte a campaniei “Copiii nevazuti”.

Filmul va ajunge, pe rand, in 9 orase mari din tara. Caravana filmului a fost la Iasi si porneste joi spre Cluj, urmand sa ajunga apoi la Targu-Mures, Sibiu, Timisoara, Arad, Craiova si Brasov. In cinematografele bucurestene din reteaua Romania Film, „All the Invisible Children” va rula in perioada 15 noiembrie - 20 noiembrie.

In Romania, ca si in celelalte tari in care a fost difuzat filmul, o parte din banii colectati din vanzarea biletelor vor fi donati agentiilor Natiunilor Unite, Programului Mondial pentru Hrana si UNICEF.

A doua componenta a campaniei “Copiii nevazuti” este concursul de jurnalism social “Despre copii in mass media”, care isi propune sa stimuleze productia editoriala pe tema drepturilor copiilor din Romania. Prin aceasta initiativa, jurnalistii sunt provocati sa aduca tematici despre situatia copiilor in dezbaterea publica.

Concursul de jurnalism social pe tema drepturilor si a situatiei copiilor din Romania se adreseaza jurnalistilor din presa locala si centrala si cuprinde trei sectiuni: presa scrisa, radio si televiziune

In cadrul campaniei este lansat, de asemenea, Concursul de creatie pentru copii “Povestea mea”, care urmareste colectarea si premierea celor mai interesante si impresionante povesti de viata trimise de copii. “Povestea mea” se adreseaza copiilor din ciclul primar si gimnazial si are trei sectiuni: eseu, desen si fotografie.

Mai mult decat un concurs de creatie, “Povestea mea” va fi un mod de a-i stimula pe copii ca, dupa modelul filmului, sa isi exprime propriile povesti de viata sau pe acelea ale copiilor din jurul lor.