Beirutul este reprezentat la eveniment de ministrului culturii Tareq Mitri, care a declarat ca este trimisul special al premierului Fouad Siniora, iar prezenta tarii sale la eveniment este normala, deoarece Libanul este tara fondatoare a Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF).

Demnitarul a mai adaugat ca este prezent la Sommet in dubla calitate de ministru al culturii si de trimis special al premierului Libanului.

‘’Ministrul Tareq Mitri a ocupat locul rezervat Libanului in sala Sommet-ului. Suntem foarte multumiti de aceasta participare, pentru ca Sommet-ul nu ar fi fost reusit fara o prezenta de nivel inalt a Libanului’’, a declarat la randul sau Cristian Preda, secretar de stat pentru Francofonie.

Intrebat daca Tareq Mitri participa la sommet cu titlu personal sau oficial, Preda a spus ca ‘’Nu am facut decat sa constat ca reprezentantul Libanului a ocupat locul rezervat Libanului’’.

Ministrul libanez a mentionat, in cadrul unei conferinte de presa, ca probabil au existat motive de ordin intern si extern care au dus la decizia Romaniei de a nu il invita pe presedintele Libanului la Sommet, si nu catalogheaza acest lucru drept o greseala. Tareq Mitri a mai spus ca a incercat, impreuna cu Fuad Saniora , primul ministrul libanez, sa gaseasca explicatii logice acestui lucru.

‘’Din acest motiv ma aflu eu aici, ca trimis special al premierului, pentru ca noi consideram ca Libanul trebuie sa aiba un reprezentant la cea de-a noua editie a Sommet-ului, fiind un membru cu drepturi depline al OIF’’, a continuat demnitarul.

Presedintele Libanului, Emile Lahoud, il invinuieste in mod direct pe pesedintele francez Jacques Chirac care ar fi exercitat presiuni asupra sefului statului roman astfel incat sa nu fie invitat la eveniment. Presedintele libanez considera ca sprijinul Parisului fata de refuzul Romaniei de a-l invita la eveniment se bazeaza pe "consideratiile personale" ale presedintelui Chirac.

‘’Prezenta oricarui oficial libanez la eveniment va fi facuta in nume personal, acesta nu va reprezinta statul libanez si nu va avea nici o legatura cu deciziile care se vor adopta la acest sommet’’, a declarat marti Emile Lahoud.

Dupa intrevederea de miercuri cu omologul sau francez Jacques Chirac, presedintele Traian Basescu a declarat ca apreciaza ca fiind corecta decizia sa de a-l invita la Sommet-ul Francofoniei pe prim-ministrul Libanului, avand in vedere suspiciunile legate de moartea fostului premier libanez Rafic Hariri.

Basescu a mai spus ca a luat personal decizia de a nu-l invita la reuniune pe presedintele Libanului Emile Lahoud.