Defictul comercial pe primele noua luni ale anului a ajuns la 9,6 miliarde de euro, cu peste 3 miliarde de euro mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Conform Institutului National de Statistica, atat exporturile, cat si importurile Romaniei au crescut substantial fata de anul trecut.

Astfel, exporturile realizate pana la 30 septembrie 2006 au fost de 19 miliarde de euro, cu 16% mai mult fata de primele noua luni ale anului 2005. Importurile au ajuns la 28,7 miliarde de euro, valoarea cu 24,5% mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Singura veste imbucuratoare este data de structura exporturilor: pentru prima data dupa mult timp, Romania exporta mai multe produse cu valoare adaugata mare, in detrimentul materiilor prime sau al confectiilor realizate in sistem lohn.

Astfel, exporturile de masini si dispozitive mecanice, aparate si echipamente electrice si electronice au devansat exporturile de articole de imbracaminte si materii textile.

UE - principalul partener comercial

In ceea ce priveste parteneri din comertul exterior, principalele destinatii pentru export sunt statele membre ale Uniunii Europene, detinand o pondere de 67,6% din total. Tarile preferate de exportatorii romani sunt Italia, Germania, Franta, Ungaria si Marea Britanie.

Turcia e singura tara non-UE aflata in Top 7. Rusia, una dintra tarile cu care Romania are o balanta comerciala dezechilibrata, nu intra nici macar in Top 10.

In ceea ce priveste importurile, tot tarile din UE sunt principalii parteneri, cu 62,2% din total. Germani si Italia ocupa primele doua locuri in clasament, urmate de Rusia - principalul furnizor de materii prime energetice. Si China se mentine in top, fiind pe locul sase intre tarile din care Romania importa bunuri si servicii.