Presedintele Traian Basescu considera ca Uniunea Europeana nu trebuie sa fie dependenta de gazele naturale livrate de Rusia, pentru a evita riscul de transformare a gigantului rus Gazprom intr-un "instrument de presiune politica". Seful statului a avertizat ca exista riscul ca "intr-o zi, Gazprom sa spuna: «Daca nu sunteti intelepti, voi alimenta exclusiv China»".

Presedintele Basescu considera ca Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o solutie alternativa la gazele naturale livrate de Rusia. Seful statului a dat exemplul Romaniei, precizand ca in urma accelerarii lucrarilor la Centrala Nuclear Electrica de la Cernavoda, tara noastra "se va elibera" atat politic cat si energetic.

El a anuntat, totodata, ca cel de-al doilea reactor urmeaza sa fie pus in functiune in primavara.

In opinia lui Traian Basescu, alte amenintari pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Europei le reprezinta conflictele inghetate din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud - trei regiuni separatiste, foste membre ale Uniunii Sovietice, precum si enclava Nagorno-Karabah, disputata intre Azerbaidjan si Armenia.

"Atat timp cat sistemul unic de transport al gazelor naturale traverseaza o zona care scapa controlului autoritatilor, Uniunea Europeana nu are dreptul de a se simti in siguranta din punct de vedere energetic", a avertizat presedintele Basescu.