Opozitia liberala din Polonia si-a proclamat victoria in alegerile locale, care au constituit un test major pentru fratii Lech si Jaroslaw Kaczynski, aflati la putere de un an, transmite France Presse.

Potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, Platforma Civica - formatiune liberala - a obtinut un important avans fata de conservatorii din formatiunea Dreptate si Justitie a fratilor Kaczynski, in cadrul unui scrutin pentru alegerea primarilor, a consiliilor municipale si regionale.

"Dragi prieteni, trebuie sa ne bucuram, am castigat", a afirmat Jan Rokita, unul din principalii conducatori ai Platformei Civice. De altfel, si premierul Jaroslaw Kaczynski a recunoscut ca in marile orase, partidul sau s-a clasat pe cea de-a doua pozitie.

La Varsovia, unde a avut loc lupta electorala cea mai mediatizata, Platforma Civica a obtinut majoritatea absoluta a locurilor din consiliul municipal. Liberalii se aflau pe o pozitie buna si in privinta postului de primar, care a facut obiectul unui scrutin separat.

Fostul premier al partidului conservator Dreptate si Justitie, Kazimierz Marcinkiewicz, care era considerat favorit in urma cu cateva saptamani, se afla aproape la egalitate cu candidatul liberal Hanna Gronkiewicz-Waltz (36 la suta, fata de 38 la suta).

Rezultatul l-ar putea face pe candidatul liberal sa castige al doilea tur, care va avea loc pe 26 noiembrie. Postul este cu atat mai disputat cu cat a fost ocupat de Lech Kaczynski pana cand acesta a devenit presedinte, in decembrie 2005.

Alegerile locale din Polonia, organizate la doi ani de la aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, au o miza importanta, in contextul in care cei care vor castiga vor controla repartizarea ajutorului comunitar de miliarde de euro pentru diferite proiecte de infrastructura ce urmeaza a fi derulate in viitorii patru ani.