Romanii au, in medie, o greutate considerata sanatoasa, in timp ce locuitorii a trei sferturi din tarile europene sunt supraponderali, arata cel mai recent raport pe probleme de sanatate si nutritie al Comisiei Europene.

Pentru evaluarea greutatii europenilor a fost folosit indicele masei corporale - greutatea, in kilograme, raportata la patratul inaltimii, in metri, indice recunoscut de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

O persoana cu indicele masei corporale intre 18.5 si 25 este considerata sanatoasa din acest punct de vedere, intre 25 si 30 - supraponderala, iar daca are un indice de peste 30, este considerata obeza.

Indicele mediu de 24,8 ii inscrie pe romani in randul europenilor cu o greutate normala, avand cu un kilogram sub media de greutate europena.

Majoritatea romanilor chestionati considera ca au o alimentatie sanatoasa, imbogatita in ultimul an cu mai multe legume si fructe. Timpul necesar prepararii unei mese sanatoase este principalul impediment in urmarea unei diete ca la carte.

De alimentatia copiilor sunt responsabili parintii. Obezitatea infantila trebuie redusa in primul rand prin intensificarea activitatii fizice la scoala, doar 7% dintre chestionati considerand ca ar trebui restrictionata promovarea produselor nesanatoase in timpul programelor tv pentru copii.

Europenii n-au timp sa faca sport, romanii n-au unde

Doua treimi dintre cetatenii tarilor membre EU se plang de lipsa timpului liber necesar practicarii unui sport. In Romania insa, problema consta in continuare in lipsa spatiilor amenajate corespunzator.

Raportul Comisiei Europene, publicat in noiembrie, releva faptul ca europenii iau pe an ce trece tot mai mult in greutate. Principalele motive sunt nutritia defectuoasa, lipsa exercitiului fizic si, doar in oarecare masura, factorii genetici.

Cei mai “pufosi” europeni sunt maltezii, cu indicele mediu al masei corporale 26,6. Britanicii intra si ei in categoria grea, cu 25,4, devansandu-i pe francezi si spanioli.

In fruntea topului la categoria “bine proportionati” sunt italienii, cu indicele mediu 24, 4. Celalte tari cu un raport greutate/inaltime in limitele considerate normale sunt Franta, Spania, Austria, Olanda, Turcia si Romania.