Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri, la Oradea, ca o eventuala renegociere a contractului de privatizare a Petrom ar fi „un semnal devastator pentru investitorii straini”. Premierul a facut aceste precizari in contextul controverselor tot mai aprinse din piata energetica si in contextul in care CSAT va lua in discutie, peste o saptamana, politica energetica a Romaniei.

„Multi incearca sa forteze o legatura intre intrarea Romaniei in UE si cresterea pretului gazelor. Nu exista nici o legatura”, a mai spus Tariceanu, care a sustinut ca majorarea preturilor la gaze ar fi corelata cu evolutia pretului pe plan international.

Majorarea tarifelor pentru gaze a fost determinata de cresterea preturilor din productia interna, masura luata de Petrom, companie care, ulterior, a intrat in disputa cu distribuitorii de gaze.

Aceasta situatie neclara a dus la convocarea, de catre presedintie, a unei sedinte a CSAT in care se vor discuta contractele de privatizarea a companiilor care produc si livreaza gaze si petrol. Nici in comunicatul privind convocarea CSAT, nici un declaratiile oficialilor romani nu a aparut pana in acest moment un semnal privind renegocierea acestor contracte de privatizare.