Agentia de evaluare Fitch a confirmat, luni, ratingul “B minus” cu perspectiva stabila acordat grupului Rompetrol. Potrivit agentiei, calificativul reflecta avantajele locatiei favorabila, rezultatele bune obtinute de Petromidia, principala rafinarie a grupului, si profilul financiar agresiv al grupului.

De asemenea, ratingul tine cont si de diversificarea geografica a activitatii Rompetrol, care in luna ianuarie 2006 a preluat compania franceza Dyneff. In primele noua luni ale anului, firma franceza a contribuit cu 15% la profitul grupului.

Calificativul a tinut cont si de riscurile aferente refinantarii si a programului agresiv de cheltuieli aferent perioadei 2007-2009.

Calificativul Rompetrol include si riscurile pe care le-ar putea genera un eventual proces, deschis in urma anchetei impotriva a doi proprietari si manageri ai companiei. Riscul este insa contracarat de imbunatatirea guvernantei corporatiste, inclusiv prin consolidarea echipei de conducere si a restructurarii din acest an

In 2004 si 2005, Rompetrol a raportat fluxuri negative de numerar, pe fondul cheltuielilor semnificative, generate, in principal, de activitatile de rafinare, insa profitabilitatea grupului s-a imbunatatit.

Datoria bruta a grupului se plasa, la sfarsitul lunii septembrie, la 660 milioane dolari, fata de 381 milioane dolari, in decembrie 2005. Cresterea a fost determinata de preluarea Dyneff, de majorarea necesarului de capital de lucru pe fondul cresterii pretului petrolului si de un volum mai ridicat de activitate.

Cea mai mare pondere in datoria bruta o au creditele contractate de la banci, 85% din total, si obligatiunile convertibile, 13%.

Fitch noteaza ca ratingul reflecta riscurile aferente activitatii de refinantare si lichiditatea limitata. Cea mai mare parte a datoriei este constituita din imprumuturi pe termen scurt, reinnoite la inceputul fiecarui an.

La finele lunii septembrie, datoria scadenta la un an a Rompetrol era de 370 milioane dolari. Resursele de lichiditate includeau numerar in valoare de 51 milioane dolari si linii de credit neutilizate de 20 milioane dolari.

De asemenea, grupul avea linii de credit neangajate de 162 milioane dolari.

Rompetrol intentioneaza ca in 2007 sa-si prelungeasca maturitatea datoriei, factor considerat pozitiv de catre Fitch.

In primele noua luni ale anului, cifra de afaceri consolidata a grupului Rompetrol a fost de aproape doua miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat in perioada ianuarie - septembrie 2005, iar profitul operational a fost de 95 milioane de dolari, cu 56 milioane de dolari mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Rompetrol Rafinare, principala companie din Romania a grupului, a raportat in aceeasi perioada a anului pierderi de aproape sase miloane de dolari.