Imigrantii din Italia vor reformarea legii cetateniei, acordarea dreptului de vot sau majorarea fondurilor guvernamentale destinate strainilor aflati legal in aceasta tara. Cererile lor au fost exprimate in cadrul unei intalniri cu ministrul italian al Solidaritatii Sociale, la care a participat si Gabriel Rusu, consilier adjunct la Primaria Romei.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Rusu crede ca aderarea la UE nu va avea numai efecte pozitive asupra romanilor din Italia si de aceea ar fi necesara reglementarea participarii lor la viata publica din Peninsula.

Miruna Cajvaneanu: Care au fost problemele abordate in cadrul intalnirii cu ministrul italian al Solidaritatii Sociale?

Gabriel Rusu: Au fost aduse in discutie, de catre cei 30 de reprezentanti ai imigrantilor, subiecte fierbinti pentru straini care traiesc in Italia. In mod special, s-a vorbit despre reformarea legii Bossi-Fini, prelungirea duratei permisului de sedere sau eliminarea stampilei de validare puse de consulatele italiene pe certificatele de stare civila.

Mai e nevoie de favorizarea reintoarcerii in tara de origine a celor care au depus cererile de munca cu decretul fluxurilor din primavara trecuta (pentru a se evita astfel riscul ca multi dintre acestia sa fie expulzati la frontiera).

Nu in ultimul rind e nevoie de reformarea legii cetateniei, acordarea dreptului de vot, reintroducerea “sponsorului” pentru cei care vin in Italia pentru a cauta un loc de munca sau majorarea fondurilor guvernamentale destinate emigratiei; combaterea oricarei forme de discriminare.

M.C: Care va fi situatia romanilor dupa aderarea la UE?

G.R.: Am atras atentia asupra problemelor romanilor, mai ales dupa aderarea Romanei la Uniunea Europeana. Astfel, se vor naste o serie de situatii paradoxale.

[c:1:s]Romanii fara documente nu vor mai putea fi expulzati, dar nici nu vor beneficia de un permis de sedere. Implicit se va pune problema asistentei sanitare, mai ales pentru cei care nu au un loc de munca. Din 2007, neo-comunitarii romani si bulgari, nu vor mai avea dreptul de a cere legitimatia STP necesara accesului gratuit la serviciile sanitare. Acest lucru implica plata tuturor analizelor medicale.

Am solicitat sa se intervina in acest sens pentru a permite celor fara documente obtinerea STP-ului, tinand cont de numarul ridicat de romani care vor pierde acest drept si nu vor mai putea beneficia gratuit de asistenta sanitara.

Un alt aspect discutat a fost acordarea cetateniei copiilor provenienti din familii romane, dar nascuti in Italia.

M.C: Dar cum se vor putea exprima politic romanii intr-un moment particular ca adererea la UE ?

G.R.: Am subliniat necesitatea unei participari efective a romanilor in viata politica italiana. Numai asa putem discuta despre o adevarata integrare. Am dat ca exemplu Parlamentul Romaniei, in cadrul caruia fiecare etnie are un reprezentant, inclusiv al comunitatii italiene prezente in tara noastra.

Am propus de asemenea instituirea unei Comisii Consultative a strainilor pe langa guvernul italian care sa colaboreze atat din punct de vedere al reprezentativitatii comunitatilor de imigranti cat si al contributiei lor la modificarea normativelor.

Am remarcat si situatia paradoxala, ca cea mai numeroasa si importanta comunitate din Roma (dar si din Italia), respectiv cea romaneasca, nu va avea posibilitatea sa fie reprezentata la nivel institutional. Asta cel putin pana la viitoarele alegeri administrative.

M.C: Se vor vedea schimbari in ce priveste prezenta directa a romanilor in institutiile administrative italiene?

G.R.: Am adus la cunostinta ministrului si succesul unei initiative indelung sustinuta. Este vorba despre recunosterea profesionala, la nivel national, a mediatorilor culturali si acceptarea lor definitiva, nu doar temporara, in administratia publica.

Astfel, la Roma se va institui, pentru prima data, registrul mediatorilor culturali, care se va deschide pe 2 ianuarie 2007. Este un succes si pentru comunitatea romaneasca, pentru ca nu sunt putini mediatorii culturali romani, persoane formate profesional sa ajute integrarea imigrantilor.