10 minute. Numai atat a durat lupta. Prins pe picior gresit si fara galeria de sustinatori din piata, dolarul a cazut la podea. Desi in timpul numaratorii parea ca da semne de revigorare, pe final de sesiune a cazut la loc.

Vineri 24 Noiembrie in jurul orei 10:30 dolarul a fost lovit extrem de puternic. In mai putin de 10 minute a spart pragul psihologic de 1,3000 fata de Euro si nu s-a oprit pana in zona 1,3068. A urmat o perioada de cateva ore de consolidare a cotatiei EURUSD, dar pe final de sesiune miscarea s-a reluat inchizand la 1,3097, maximul zilei.

Si celelalte monede au avut o evolutie asemanatoare: USDJPY a inchis la 115,89, GBPUSD la 1,9318 iar USDCHF la 1,2090.

De la ce a pornit aceasta? Mass-media internationala citeaza cateva argumente: “viteza de crestere diferita dintre economia SUA si cea europeana”, “faptul ca Banca centrala a Chinei a readus pe tapet ideea diversificarii rezervei valutare”, “Indicele de incredere a consumatorului din SUA care a scazut, judecat prin comparatie cu indicele IFO din Germania care se

afla la maximul ultimilor 15 ani”, “cresterea diferentialului de dobanda dintre Euro si dolar” si multe altele.

O sa incerc sa le demontez pe rand:

“viteza de crestere diferita dintre cele doua economii”: nu au fost publicate ieri dimineata date majore in acest sens. Situatia este binecunoscuta inca de la momentul publicarii Produsului Intern Brut din SUA pentru cel de-al treilea trimestru, iar declinul din sectorul imobiliar nu face decat sa amplifice faptul ca economia SUA nu mai creste cu aceeasi viteza ca in anii trecuti.

“Banca centrala a Chinei - diversificare”: au trecut cel putin doua saptamani de cand se tot vorbeste despre asta. Am mentionat acest aspect si in aceasta rubrica. Deci: iarasi nimic nou. China nu s-a apucat Vineri dimineata sa isi vanda dolarii din rezerve...Si nici nu o va face prea curand.

China, in cazul cel mai rau, o sa cumpere mai putini dolari in viitor, orientand-se pesemne catre yen-ul japonez si Euro. In tot cazul, nici Chinei nu ii convine o scaderea abrupta a dolarului pentru sumplul fapt ca detine aprox 900 de miliarde de dolari in bond-urile americane.

“Indicii de incredere ”: Miercuri a fost publicat cel din Statele Unite si si-a facut imediat simtit efectul, cotatia EURUSD crescand la aproape 1,3000. Joi a fost publicat indicele IFO, dar piata nu a miscat mai mult de 20-30 de pips. Deci iarasi nimic nou care sa motiveze miscarea de ieri dimineata pentru ca datele erau deja cunoscute de o zi sau doua.

Si chiar daca traderii americani au avut vacanta Joi si nu au tranzactionat, este greu de crezut ca s-au apucat sa vanda dolari in mijlocul noptii.

Dar poate cel mai important aspect este acela al “cresterii diferentialului de dobanda dintre Euro si dolar”.

Este limpede de ceva vreme deja ca ECB-ul se afla pe un trend clar de ridicare a dobanzii (prima modificare o va face la inceputul lunii Decembrie), pe cand FED-ul in cel mai bun caz va pastra dobanda constanta in urmatoarele luni, asta daca nu va fi nevoit sa o reduca in prima parte a anului 2007.

Deci iarasi nimic nou! In plus, am luat evolutia bond-urilor americane si a bund-urilor germane din dimineata de Vineri, atat cele la 2 ani cat si cele la 10 ani. Surpriza: randamentele ambelor categorii au scazut in tandem! Deci nici asta nu justifica miscarea de ieri dimineata.

Parerea mea este ca explicatia este mult mai simpla. Profitand de faptul ca o mare parte din investitori si-au luat o vacanta de cateva zile si de faptul ca lichiditatea a fost extrem de redusa, o parte din marile fonduri de investitii au “impins” pur si simplu cotatia peste 1,3000.

In aceasta zona se aflau o multime de ordine Stop de cumparare introduse de cei cu pozitii Short pe EURUSD. Odata ce cotatia a depasit 1,3000 aceste ordine s-au activat si au contribuit la amplificarea cresterii.

Sa ma explic: sunt absolut de acord cu acele argumente prezentate. Eu sustin de multa vreme ca este normal ca dolarul sa scada, mai ales din cauza problemelor structurale, fundamentale care sunt date in special de deficitul bugetar si comercial. Mai este un aspect: in ultimii 5 sau 6 ani, cotatia dolarului s-a depreciat pe final de an.

In afara de 2001 (caz special), din 2000 pana anul trecut dolarul a fost “trantit” din aceasta perioada pana la Revelion. Dar totusi nu vad de ce taman ieri dimineata si-a adus aminte piata de toate aceste aspecte. In acest context, micarea pare cel putin nenaturala, mai ales in privinta momentului ales dar si a rapiditatii, a violentei ei.

Pietele de capital au reactionat destul de dur: scumpirea Euro genereaza ceva probleme pentru exportatori. Ca urmare, indicii europeni au inchis sesiunea de ieri puternic pe minus: DAX30 din Germania a scazut 63,29 puncte, adica 0,98% la 6.411,96, indicele pan-european Eurostoxx50 -0,92% la 4.048,16 puncte, in timp ce FTSE100 de la Londra a scazut 17,9 puncte adica -0,29%% la 6.122,1.

Prin inductie si America a scazut, dar mai putin: Dow Jones -0,38% la 12.280,17 puncte, S&P 500 -0,37% la 1.400,95 in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 4,23 puncte, adica 0,23% la 1.815,53.

Va fi extrem de interesant de vazut daca Luni, cand toti trader-ii vor reintra in piata, scaderea dolarului va continua sau daca acesta se va revigora. Parerile sunt impartite: fie ca cei care nu au apucat sa vanda o vor face de Luni incolo, fie ca miscarea a fost atat de violenta incat un rebound devine foarte probabil. Eu parca as fi inclinat sa cred mai mult in a doua varianta.

Dar se prea poate ca piata sa nu fluctueze foarte mult, mai ales ca Ben Bernanke va sustine Marti un discurs despre evolutia economiei americane.

Va voi tine la curent...