"Vreau ca Energy Holding sa faca publice contractele, vreau ca Green Energy sa faca publice contractele, vreau ca toata lumea, toti operatorii, sa-si faca publice contractele. Deci, cred ca trebuie. Romanii au dreptul sa stie", a spus presedintele Traian Basescu intr-un interviu publicat de un cotidian central.

In interesul poporului

Seful statului a invocat, in sprijinul cererii sale, interesul public, mai exact faptul ca oamenii ar trebui sa stie daca eventuale ilegalitati din acele contracte nu influenteaza preturile la utilitati.

Solicitarea presedintelui nu are totusi nici un temei legal. "Vom cauta in zadar temeiuri juridice ce ar avea ca scop sau ca efect publicarea contractelor de furnizare sau de intermediere in domeniul energetic, publice sau private", spune avocatul Ionut Dobrinescu, membru al organizatiei SoJust.

Acesta crede insa ca solicitarea lui Basescu trebuie citita in contextul practicii prezidentiale curente, care - desi abordeaza o serie de probleme ce ii exced competentele constitutionale, intra totusi in preocuparile sale de sef al statului care isi asuma un rol activ in stat.

Ionut Dobrinescu a dat ca exemplu institutia CSAT care, pina la presedintele Basescu, si-a asumat doar competente in ce priveste apararea tarii, dar acum se ocupa si de probleme legate de securitatea nationala, inclusiv securitatea energetica.

"In contextul acestei practici prezidentiale, ne putem astepta la o reactie din partea autoritatilor cu atribute legale de investigatie si ancheta, dupa ce presedintele a afirmat ca s-au facut erori in ceea ce priveste garantarea securitatii energetice a populatiei.

[c:1:s]Legitimitatea oricarui demers al presedintelui Basescu este chiar poporul roman, iar aliatul sau este principiul transparentei totale. Cum sa nu fii de acord cu asa ceva, altfel decat intrand in conflict cu poporul sau jucand ascuns si, posibil, necurat?", a mai spus Ionut Dobrinescu.

"Nu ne opunem desecretizarii"

Companiile mentionate de Traian Basescu s-au aratat deschise colaborarii cu institutiile statului.

"Energy Holding asteapta decizia actionarului majoritar - Societe Bancaire Privee (SBP) - cu privire la solicitarea autoritatilor de publicare a contractelor de achizitie a energiei electrice derulate de companie.

Consiliul de Administratie al SBP urmeaza sa analizeze, in cel mai scurt timp, aceasta cerere luand in considerare, cu precadere, faptul ca SBP este o societate listata la Bursa de Valori din Zurich.

Orice actiune de importanta majora, asa cum este si publicarea contractelor comerciale ale Energy Holding trebuie supusa aprobarii tuturor actionarilor bancii, astfel incat evolutia cotatiilor bursiere ale SBP sa nu fie influentata", se arata intr-un comunicat de presa al Energy Holding, companie activa in domeniul productiei si furnizarii de energie electrica.

Si compania Green Energy se declara de acord cu decizia de a publica contractele de furnizare a energiei electrice.

"Clauza de confidentialitate continuta in contractul de preluare energie al societatii Green Energy este o clauza generala care, conform uzantelor, este continuta in toate contractele comerciale si care, in cazul nostru, nu contine penalizari concrete pentru nerespectarea confidentialitatii.

Pastrarea confidentialitatii datelor continute in contract nu a constituit pentru firma noastra un obiectiv in sine", a declarat Eduard Ciucu, administrator al Green Energy.

HotNews a contactat si compania Grivco Energy pentru obtinerea unui punct de vedere pe subiectul desecretizarii contractelor, dar el nu ne-a fost oferit pina la aceasta ora.