Sedinta solemna de Ziua Nationala a fost pentru unii parlamentari prilej de a-si prezenta ceasurile de colectie, de a tine discursuri despre autonomie sau de a-si face campanie electorala.

Discursul deputatului UMDR, Becsek Garda, care a readus in discutie autonomia teritoriala, a starnit proteste puternice in sala, fiind intrerupt ulterior de presedintele Senatului. Ulterior, in stilul caracteristic, liderul PRM, C.V. Tudor a prezentat in fata parlamentarilor un ceas, care ar fi apartinut lui M. Kogalniceanu.

Liderul PRM, C.V. Tudor a prezentat in fata parlamentarilor un ceas care ar fi apartinut lui M. Kogalniceanu.

Deputatul UDMR, Becsek Garda, si-a inceput discursul referindu-se la evenimentele din ultimii 88 de ani de la Marea Unire, perioada in care, sustine acesta, “politica nationala a guvernelor a fost un sir de discriminari la adresa tuturor comunitatilor din Romania."

"Unul dintre dezideratele comunitatii maghiare din ultimii 88 de ani, de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, este autonomia teritoriala", a rostit de la tribuna Parlamentului deputatul UDMR.

Parlamentarii, in special reprezentantii PRM, au solicitat incheierea discursului "iredentist". In ciuda acestor reactii, reprezentantul UDMR a continuat discursul, criticand stadiul in care se afla legea privind statutul minoritatilor nationale din Romania.

Discursul deputatului UDMR a fost intrerupt de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care i-a atras atentia ca se afla la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei si ca poate sa faca alta data o declaratie politica pe tema autonomiei.

"Daca aveti discursul pe acelasi ton, nu puteti sa-l continuati. Referiti-va la Ziua Nationala daca vreti", i s-a adresat Vacaroiu.

Presedintele Traian Basescu nu a vrut sa comenteze discursul deputatului UDMR, in schimb, liderul PSD Mircea Geoana a declarat pe culoar la finalul sedintei ca discursul lui Becsek Garda a transformat Ziua Nationala in sarbatoare iredentista.

C.V. Tudor si-a prezentat in Parlament ceasul de colectie

Liderul PRM, Vadim Tudor, a profitat de prilej pentru a le prezenta colegilor senatori si deputati ceasul sau de colectie, din bronz aurit, care ar fi apartinut lui Mihail Kogalniceanu si pe care l-a primit cadou de ziua sa, in acest an.

C.V.Tudor nu a pierdut ocazia sa citeasca un pamflet istoric adresat celor care "batjocoresc tara", precizand totusi ca pamfletul nu-i vizeaza pe cei prezenti in sala.

T. Basescu: "1 Decembrie 2006, ultima Zi Nationala in afara UE"

Seful statului a evidentiat faptul ca 1 Decembrie 2006 este ultima Zi Nationala in afara Uniunii Europene. "Sarbatorim azi ultima zi nationala in afara UE. Incepand cu anul viitor, ziua nationala la 1 decembrie si Ziua Europei la 9 mai vor sta impreuna in calendarul oficial al sarbatorilor romanilor.

Daca 1 Decembrie este sarbatoarea tuturor romanilor si reprezinta baza morala a mandriei de a fi roman, intr-o logica mai larga 1 ianuarie 2007 va intari sentimentul apartenentei europene...”

Tariceanu: „Ziua de 1 ianuarie 2007 va face ca Romania sa devina mai prospera”

Si premierul Tariceanu s-a referit in alocutiunea sa la apropiata integrare a Romaniei in UE. „Sarbatorim Ziua Nationala cu increderea si bucuria de a marca in curand o noua pagina de istorie.

Pentru fiecare dintre noi, Marea Unire are un nou temei in cartea natiunii noastre, prin apropierea aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007... 1 Decembrie le-a adus romanilor demnitate si indeplinirea idealului national, vrem ca 1 ianurie 2007 sa redea pe deplin Romaniei demnitatea stirbita in perioada comunista”.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a plecat inainte de incheierea sedintei solemne, din cauza problemelor de sanatate.