Ministrul Justitiei, Monica Macovei, prezenta in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, a precizat ca “din perspectiva adoptarii legilor promovate de guvern, cred ca vor fi probleme” in conditiile noii aritmetici parlamentare.

Ministrul Justitiei a adaugat ca pot aparea probleme cu proiectele pe care acest minister le are. Aceasta a precizat ca este vorba de un nou cod de procedura penala si un nou cod civil. “Personal ma doare pentru ca avem proiecte in pregatire si nu stiu ce se va intampla cu ele in parlament”, a marturisit Monica Macovei.

Intrebata de Andreea Pora care ar fi legile care ar putea sa aiba miza politica, Monica Macovei a raspuns ca una dintre ele ar fi legea reorganizarii ministerului public si a instantelor.

In ceea ce priveste legile care contin prevederi care sa nu convina clasei politice, ea a mai reamintit ca legea Agentieie Nationale de Integritate inca nu a fost votata de Senat si nu a fost luata inca in dezbatere.

“Propunerea PC este neconstitutionala”

In ceea ce priveste propunea legislativa a PC de confiscare a averilor ilegale, Monica Macovei a tinut sa precizeze ca aceasta este din start gresita pentru ca in constitutie este prevazut un articol conform caruia confiscarea averilor este interzisa. Propunerea PC este, astfel, neconstitutionala.

Monica Macovei: Daca atitudibea CSM nu se schimba o varianta ar fi restrangerea atributiilor

Monica Macovei, a afirmat ca daca atitudinea CSM nu se schimba, acest lucru ar putea sa duca fie la o schimbare a atitudinii magistratilor fie la o reducere a numarului de atributii ale Consiliului.

“Este clar ca intre ritmul de lucru al CSM si cel al ministerului Justitiei este o diferenta foarte mare constata in toate rapoartele de tara.

Varianta este fie ca ei sa se schimbe si sa inteleaga ca trebuie sa gandeasca in sensul producerii schimbarilor nu sa le impiedice, asa cum cred eu ca le fac ei acum in multe domenii, fie sa schimbam legea si o parte din atributiile sa le fie luate”, a precizat ea.

Monica Macovei a precizat ca hotararile CSM se adopta prin vot secret ceea ce duce la absolvirea de raspundere a magistratilor. “In constitutie scrie ca hotararile in CSM se adopota prin vot secret, asta inseamna ca toate hotararile se adopta prin vot secret.

Desi legea obliga CSM sa motiveze hotararile ele sunt toate nemotivate fiind ca ei invoca votul secret si daca votul e secret eu nu stiu cum a votat fiecare membru si nici de ce a votat asa. Si, in plus, votul secret absolva de raspundere pentru ca niciun membru CSM nu e tinut sa dea socoteala pentru cum a votat”, a spus ministrul Justitiei.

“Justitia e independenta”

Totodata, Monica Macovei a subliniat faptul ca justitia in Romania a trecut de la o extrema la alta.

“Am trecut de la o influenta puternica a executivului si o practica proasta pentru ca ministrul de Justitie din perioada 2003-2004 chiar influenta actul de justitie, la cealalta extrema - totul in mana justitiei, sa se autoguverneze in conditiile in care nu avem un corp de justitie in ansamblul si in totalitatea lui foarte bun”, a adaugat ea.

In acest sens, ministrul Justitiei considera ca prin faptul ca nu a fost informata de catre SRI despre dosarul scurgerilor de informatii de la Ministerul Economiei si Comertului se demonstreaza independenta justitiei.

Monica Macovei: La Parchet se vor reduce jumatate din sectii

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat ca prin noua organigrama a Parchetului General numarul sectiilor se va reduce la jumatate.

“Vom merge in CSM cu un nou regulament al ministerului public, adica a tuturor parchetelor, este gata si organigrama prin care se reorganizeaza Parchetul General care trebuie sa fie aprobata de sectia de procurori. O sa vedeti ca sunt reduceri masive. Din cate retin eu, se reduce la jumatate numarul de sectii din Parchetul general.

Pe scurt, acolo sunt foarte multi oameni care nu lucreaza dosare sau multi dintre ei nu lucreaza aproape nimic si care trebuie sa plece”, a explicat Monica Macovei.