Social-democratii si-au ales, duminica, la un Congres Extraordinar, conducerea partidului. Favorit la sefia PSD a fost Mircea Geoana, care a castigat in fata contracandidatului sau, Sorin Oprescu. Senatorul Antonie Iorgovan s-a retras din cursa, chiar inaintea declansarii votului.

Lupta stransa pentru functia de secretar general al partidului: Titus Corlatean a reusit sa obtina 40 de voturi in plus fata de Miron Mitrea, cel care a ocupat pana acum aceasta functie.

Mircea Geoana, aplaudat la scena deschisa

Discursul lui Mircea Geoana s-a referit, in principal, la relatiile PSD cu celelalte formatiuni politice, dar si la necesitatea pastrarii unitatii si stabilitatii partidului.

Actualul lider al PSD a declarat ca partidul sau nu va sustine nicio formatiune care are sprijinul lui Traian Basescu si nu va depune nicio motiune de cenzura in momente de care ar putea beneficia PD. Mai mult, el i-a invitat pe democrati sa iasa de la guvernare.

"Traian Basescu reprezinta pentru Romania adevarata axa a raului. Nu vom sprijini niciun partid care il sprijina pe Traian Basescu. Acesta sa fie cuvantul de ordine la Congresul Extraordinar al PSD", a adaugat Geoana. El a mai precizat ca formatiunea sa va depune o motiune de cenzura intr-un moment care sa convina PSD, si nu democratilor.

Discursul lui Mircea Geoana a fost, in acelasi timp, si un discurs de bunavointa fata de cei care l-au contestat de-a lungul timpului: Ion Iliescu si Adrian Nastase, pe care i-a numit "adevaratii colegi".

"Nu a fost armonie in paradis intotdeauna, dar vreau sa ii spun si lui Adrian Nastase, asa cum ii spun si domnului Iliescu, ca se pot baza pe noi ca prieteni si colegi adevarati", a afirmat el.

Antonie Iorgovan s-a retras din cursa pentru sefia PSD

Senatorul Antonie Iorgovan a anuntat ca isi retrage candidatura din cursa pentru ocuparea postului de presedinte al PSD si ca va ceda voturile sale lui Sorin Oprescu. In discursul sau, care a fost fluierat de colegi, Iorgovan a criticat actuala conducere a partidului, pe care nu o considera una credibila.

"S-a vazut clar in timpul care s-a scurs de la congresul anterior ca nu ne-am putut desprinde de o anumita mentalitate", a spus Iorgovan.

"Imi exprim ingrijorarea si dezacordul fata de conceptia conturata deja privind federalizarea partidului. Aceasta teza nu va duce la un spirit de rigoare in partid", a adaugat Antonie Iorgovan.

El a explicat ca prin instituirea posturilor de vicepresedinti pe criterii teritoriale va fi incurajat separatismul, apeland in mod surprinzator la o comparatie cu demersul pentru autonomie al maghiarilor din Tinutul Secuiesc.

Sorin Oprescu, cu un dicurs acid la adresa lui Geoana

Contracandidatul lui Mircea Geoana, medicul Sorin Oprescu a fost huidut de mai multe ori de o parte din cei prezenti. El a criticat faptul ca PSD "mimeaza opozitia", ca s-a apropiat mai mult de actuala putere decat de popor, indepartandu-se de electorat.

"Recunosc ca am facut multe greseli. Trebuia sa il fac eticheta expirata pe Ion Iliescu si eram acum vicepresedinte cu comunicarea.

Trebuia sa ii fac nemernici pe toti cei din partid care nu erau de acord cu mine si as fi fost lider regional de Cluj", a spus Oprescu. El a mai acuzat jocurile de culise si politica obtinerii functiilor contra voturilor.

Totodata, Sorin Oprescu a apreciat ca Dan Ioan Popescu si Adrian Nastase ar fi fost vinovati pentru infrangerea sa din alegerile pentru Primaria Capitalei din 2000. "Nu am fost invins in cursa pentru Primaria Bucurestiului, in 2000, de catre Traian Basescu, ci de unii lideri din partid care m-au vandut" - a precizat Oprescu.

Totodata, Sorin Oprescu i-a reprosat lui Geoana ca l-a marginalizat pe Ion Iliescu, apreciind ca acesta ar trebui sa fie recuperat de partid.

Ion Iliescu, ales presedinte de onoare al PSD

Fondatorul PSD, senatorul Ion Iliescu a fost ales presedinte de onoare al PSD, cu unanimitatea voturilor delegatilor la congresul extraordinar. Mircea Geoana a supus votului congresului propunerea ca Ion Iliescu sa fie ales presedinte de onoare, inainte ca votul pentru introducerea acestei functii in statut sa se finalizeze.

Geoana a facut aceasta propunere cand toti delegatii s-au ridicat in picioare pentru a aplauda discursul rostit de la tribuna congresului de fostul sef al statului.

In discursul sau, Ion Iliescu si-a cerut scuze cetatenilor pentru "slabiciunea" de care a dat dovada in combaterea coruptiei. Mai mult, el a criticat noua structura de conducere a partidului, formata din cincisprezece vicepresedinti, precum si modul in care au fost definite atributiile lor.

"Am anumite retineri in legatura cu aceasta structura a vicepresedintilor, mi se pare nefiresc, cand am creat un Consiliu Politic National, in care sunt toti presedintii de organizatii, nu vad ratiunea alegerii dintre ei a opt ca vicepresedinti.

Ei trebuie sa aiba functiuni nationale, ei pot candida pentru functii centrale, dar atunci parasesc pozitia de presedinte judetean" a afirmat Ion Iliescu.

Din culisele Congresului

La Congresul Extraordinar al PSD participa peste 1450 de delegati social-democrati si aproape trei sute de ziaristi. Pentru prima data, dupa o lunga perioada de timp, Adrian Nastase a luat loc in sala printre delegatii simpli. El a stat, totusi, la marginea randului, astfel incat sa poata fi abordat cu usurinta de presa sau de cei care doresc sa vorbeasca cu el.

Desi se adresa celor prezenti cu apelativul "dragi prieteni", Geoana l-a tinut in picioare, timp de aproape 5 minute, pe Adrian Nastase, care isi anuntase intentia de a le adresa cateva cuvinte celor aflati in sala. Intre timp, microfonul era ocupat de Geoana, care le vorbea celor prezenti despre unele proceduri organizatorice.

Nici Ion Iliescu nu a fost scutit de neplaceri. La intrarea in Complexul Romexpo, acesta a fost asteptat de mai multi revolutionari care aveau in mana un banner pe care era desenat fostul presedinte in zeghe si dupa gratiile inchisorii Rahova. "La multi ani, Ilici", mai scria pe afis.