Care e cea mai importanta stire pe care am dat-o in ziar in ultimii ani? Dupa parerea mea, ea a aparut in Gandul de ieri si nu se refera la Basescu, nici la Becali, nici la Nastase sau Stolojan, la nimeni si nimic din ce se misca in luminile rampei.

Potrivit unui sondaj finalizat in noiembrie 2006 de Fundatia pentru o Societate Deschisa, la intrebarea "daca ati castiga o suma mare de bani, sa spunem 100.000 euro, ce-ati face cu acesti bani?", 34% dintre romanii care au lucrat in strainatate au raspuns ca ar investi banii intr-o afacere. La fel si 35% dintre cei care au calatorit si 33% dintre cei care vor sa lucreze afara.

In schimb, cei care provin din familii in care nici un membru n-a iesit din Romania, numai 16% si-ar risca banii intr-o afacere. Extraordinar.

In toti anii scursi de la Revolutie, blestemul Romaniei a fost frica. Frica de risc, frica de neliniste, frica de a intreprinde ceva pe cont propriu, dorinta bolnava de ghemuire in uterul handicapant al amaratei lefi "sigure". Frica si adunatul genunchilor la gura l-au facut vulnerabil pe oblomovul roman la toate minciunile, pomenile si demagogia "linistii, ordinii si sigurantei".

Asa au fost posibile mineriadele, regimurile Iliescu '92-'96 si '00-'04, asa s-a umflat PRM in Parlament, asa mai imparateste acum Becali din Maybach.

Dar iata ca romanii "stranieri" se intorc in tara de revelionul integrarii purtand cu ei un virus mult mai periculos pentru fripto-comunismul rezidual din Romania decat toate partidele asa-zis "anticomuniste" din istoria postdecembrista: eliberarea de frica. Oamenii acestia au curajul de a-si lua soarta in propriile maini.

Ei sunt adevarati "agenti de influenta" pentru cei ramasi acasa si vor schimba nu peste mult timp portretul psihosocial al omului carpato-danubian. Blocul de beton pe care ni l-a lasat Ceausescu in mijlocul curtii incepe sa se faramiteze rapid...

Daca n-as fi citit aceasta stire, m-as fi ocupat cu comentarea raspunsului presedintelui Basescu la intrebarea unui ziarist "Ati mancat din Romania de turta dulce de la Bruxelles?": "N-as vrea sa mananc chiar eu Romania.

Sunt destui care vor s-o manance. Eu trebuie s-o apar." Dar sa beti Romania n-ati vrea, domnule presedinte? Sau beti Scotia ca sa aparati Romania?, l-as fi intrebat pe dl. Basescu ca sa-i pun sub ochi aceasta noua zicere de prost gust, nu de turta dulce, ca raspuns la o intrebare jurnalistica de bun simt. Nu cred ca mai e nevoie.

Virusul pe care vi l-am descris va face ca bancurile patetic-patriotarde ale d-lui presedinte si incaierarile printre lacrimi dintre d-sa si premier sa treaca pur si simplu nebagate in seama.