Ioana Lupea: "Executivul si legislativul isi vor proba vointa politica prin masuri ce dau concretete raportului Tismaneanu."

In procesul comunismului, ziua de luni este un episod-pilot incheiat cu "va urma". Actul oficial de condamnare a comunismului romanesc ca ilegitim si criminal, semnat de presedintele Traian Basescu, va avea consecinte practice doar daca guvernul si parlamentul vor codifica legislativ recomandarile comisiei conduse de Vladimir Tismaneanu.

Reconcilierea invocata de Basescu nu poate avea loc decat prin decomunizare. Or, atat timp cat responsabilii se bucura de privilegii politico-sociale, de spatiul public, iar victimele totalitarismului traiesc invizibile, aspiratia nu se va implini.

Executivul si legislativul isi vor proba vointa politic, dincolo de ritualuri si declaratii anticomuniste, prin masuri ce dau concretete raportului comisiei prezidentiale.

Vor depasi primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si liberalii rivalitatile politice cu Traian Basescu si democratii pentru a asigura majoritatea necesara elaborarii unui cadru legislativ pentru decomunizare?

Semnele arata ca nu: presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a gasit un motiv pentru a nu sta in prezidiul parlamentului, premierul nu s-a ridicat sa aplaude, asemenea tuturor celorlalti, decizia de condamnare a comunismului, un alt liberal, Puiu Hasotti, caracteriza raportul ca banal.

Crearea Institutului pentru investigarea crimelor comunismului, excluderea din partid a Monei Musca si legitimitatea istoricului Marius Oprea nu mai sunt suficiente, dupa decizia de luni, pentru a demonstra ca PNL este cu adevarat animat de anticomunism.

Fara sustinerea liberalilor nu poate fi adoptata in parlament declaratia de condamnare a crimelor comunismului, de regret si compasiune fata de victimele acestuia, nu pot fi luate masurile juridice reparatorii, ca anularea unor condamnari si pedepse, majorarea pensiilor pentru fostii detinuti politici si diminuarea ale celor vinovati pentru comunismul totalitarist.

PNL va trece testul responsabilitatii politice doar daca va iesi din competitia cu Traian Basescu macar in privinta condamnarii crimelor comunismului. Acum nici nu mai conteaza cine a gandit-o primul.

Elita intelectuala a reusit luni, mobilizata de importanta actului de condamnare a comunismului si sub asaltul grupurilor de presiune asmutite de Vadim Tudor, sa-si regaseasca solidaritatea de la inceputul anilor ‘90.

Sociologul si disidentul Gabriel Andreescu, aflat de multi ani intr-un conflict personal si public cu filosofii Andrei Plesu si Horia-Roman Patapievici, s-a interpus in balconul parlamentului intre cei doi si militantii agresivi carora directorul Institutului Cultural Roman le-a aruncat in fata, ca repros, supliciile indurate chiar de Gabriel Andreescu in inchisorile comuniste.

In ciuda rezervelor exprimate fata de demersul prezidential de a constitui o comisie pentru a condamna comunismul, Andrei Plesu a fost prezent la sedinta de luni pentru a sustine Raportul si concluziile acestuia.

Rivalitatile politice risca sa submineze procesul de decomunizare initiat luni, iar actul de condamnare a comunismului sa ramana doar simbolic. Revenirea la putere a PSD, partid care si-a dovedit luni ascendenta comunista prin balciul lui Victor Ponta si declaratia lui Mircea Geoana, ar inchide din nou subiectul trecutului recent.