Directorii serviciul video online YouTube se vor intalni cu reprezentantii unui grup de companii media din Japonia, care au depus o plangere conform careia site-ul incalca drepturile de autor. Data intalnirii intre reprezentantii YouTube si organizatia nipona nu a fost inca stabilita, au anuntat oficialii YouTube, citati de Reuters.

YouTube va trimite o delegatie in Japonia, dupa ce a primit o scrisoare din partea unei societati pentru protejarea dreptului de autor „Japan Society for Rights of Authors, Composers and Publishers” (JASRAC), a carei membrii se plangeau ca site-ul a permis utilizatorilor sa posteze si sa vizioneze emisiuni de televiziune si videoclipuri muzicale aflate sub protectia drepturilor de autor.

Conform Reuters, YouTube a precizat, printr-o scrisoare semnata de directorul executiv, Chad Hurley si Steve Chen, directorul departamentului tehnic, ca a publicat pe site o avertizare in limba japoneza, prin care le cere utilizatorilor sa nu posteze continut protejat de drepturi de autor.

YouTube a eliminat aproximativ 30.000 de fisiere video de pe site-ul sau in urma unei solicitari primite din partea grupului media nipon si a altor 22 de firme, inclusiv radiodifuzorul public NHK, studiouri de film si rivali de piata, precum Yahoo Japan Corp.

Site-ul YouTube a fost achizitionat la inceputulo lunii octombrie de compania Google, detinatoarea celui mai mare motor de cautare din lume, la un prêt de circa 1,65 miliarde de dolari.

YouTube a avut, in cele 19 luni de la infiintare, o crestere spectaculoasa, in prezent oferind utilizatorilor 100 de milioane de clipuri video zilnic, dar atrage constant atentia unor companii media importante din pricina difuzarii fara acordul acestora a unor emisiuni TV si videoclipuri, protejate de copyright.

In clasamentul site-urilor intitulate Web 2.0, YouTube ocupa locul patru dupa site-urile MySpace, Facebook si enciclopedia online Wikipedia, potrivit unor statistici de audienta web realizate de firma Hitwise.