Cresterea pasarilor si animalelor in mediul urban ar putea fi interzisa pe viitor, dupa cum stipuleaza o propunere de act normativ, elaborata de Ministerului Sanatatii Publice (MSP). Mai mult, in imobilele cu mai multe apartamente cresterea animalelor de companie se va face doar cu acordul vecinilor.

Conform propunerii legislative aflata in dezbatere publica, “se interzice cresterea pasarilor si a animalelor in mediul urban”. Mai mult, in imobilele cu mai multe apartamente cresterea animalelor de companie se face doar cu acordul asociatiei de locatari sau proprietari, in conformitate cu legislatia in vigoare.

La tara, cel mult 6 capete de animale

La tara, “unde nu sunt asigurate racordurile de apa curenta si canalizare printr- un sistem centralizat de distributie, adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete (porcine, bovine, cabaline si/sau ovine) si cel mult 50 de pasari se vor amplasa la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata” arata proiectul de act normativ.

De asemenea, adaposturile pentru animale trebuie sa respecte conditiile de biosecuritate, precizeaza propunerea legislativa.

Ghenele se izoleaza fonic

Ghenele tehnice si toboganul de deseuri solide se izoleaza acustic si se prevad cu posibilitati de acces pentru curatare, dezinfectie,dezinsectie, deratizare periodica.

Peretii, planseele si putul ascensorului trebuie izolate impotriva zgomotelor si vibratiilor. “Sistemul de incalzire trebuie sa asigure temperatura minima de 20 de grade Celsius, cu diferente in functie de utilizarea incaperii”, mai arata proiectul de lege.

Potrivit proiectului ce vizeaza „normele de igiena cu privire la mediul de viata al populatiei”, iluminatul natural , in centrul camerelor principale si al bucatariei , trebuie sa fie suficient, pentru a permite in zilele senine, ca activitatile obisnuite sa se desfasoare fara a se recurge la lumina artificiala.

Ventilatia naturala trebuie asigurata prin amplasarea prizelor de aer exterior, pentru evacuarea aerului prin conducte verticale cu tiraj natural si prin pastrarea libera a unui spatiu de 1 cm sub usile interioare