Potrivit analistilor citati de Cotidianul, decizia de a amana cu doi ani privatizarea CEC este una buna, pentru ca statul trebuie sa-si pastreze influenta in domeniul bancar, sau neinspirata intrucat un investitor strain i-ar fi ridicat cota de piata.

Evenimentul Zilei face un calcul si estimeaza valoarea CEC la maximum 700 de milioane pentru pachetul scos la vanzare, in timp ce ministrul Vladescu ar fi asteptat o oferta mai mare.

Romania Libera scrie ca un alt motiv pentru masura luata este unul politic, legat de un calcul de imagine pentru premierul Tariceanu.

Curentul percepe aceasta amanare ca o nereusita a statului si prevede ca administrarea CEC de catre stat ar afecta si mai mult buzunarul romanilor.

Cat face afacerea CEC

Raluca Barbuneanu

Ministrul finantelor sustine ca CEC face cel putin un miliard de euro. Insa bancherii au cu totul alta parere. Potrivit lui Bogdan Baltazar, consultant la un moment dat pentru unul dintre candidati - Rabobank -, pretul pentru CEC n-ar trebui sa depaseasca 650 de milioane de euro.

Calculele EVZ indica un pret intre 616 si 700 de milioane de euro pentru 100 la suta din CEC, in conditiile in care institutia ar fi la fel de profitabila ca bancile listate - BRD, Banca Transilvania - sau ca BCR.

Cifrele au fost calculate pornind de la capitalizarea bursiera, respectiv valoarea BCR in functie de pretul de privatizare. Au fost apoi raportate la cota de piata - rezultand o suma intre 220 si 225 de milioane de euro pentru fiecare punct de cota de piata.

In conditiile in care CEC are doar 4,04% din activele bancare, rezulta o valoare totala de maximum un miliard, deci maximum 700 de milioane pentru pachetul scos la vanzare.

Insa valoarea reala poate fi chiar mai mica daca luam in calcul faptul ca CEC inregistreaza profituri foarte mici si ca mare parte din unitatile din mediul rural sunt neprofitabile.

Integral in Evenimentul Zilei

CEC ramine banca statului

Ionut Tudorica

Fitch: A cazut cind toti au prosperat

Restructurarea CEC re-prezinta elementul- cheie al evolutiei bancii, iar prezenta unui investitor strain ar fi avut o contributie pozitiva in acest proces, a declarat Tim Beck, analist al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. CEC a pierdut cota de piata intr-un sector aflat in plina expansiune, dominat de institutii detinute de investitori straini, a conchis Beck.

Serbanescu pentru, Baltazar impotriva

Decizia Comisiei de privatizare a CEC de a opri vinzarea bancii reprezinta o victorie impotriva privatizarilor fara noima, pentru ca statul trebuie sa-si pastreze pozitii in sistemul bancar, a declarat pentru NewsIn analistul economic Ilie Serbanescu. „Este o victorie impotriva privatizarilor fara noima care s-au realizat pina acum. Privatizarea CEC nu avea nici un rost.

Statul nu trebuia sa-si lichideze toate pozitiile din sistemul bancar“, a spus Serbanescu.

De alta parere este consultantul financiar Bogdan Baltazar. „Anularea privatizarii nu este o decizie buna. In calitate de consultant pentru Rabobank, care a fost in competitia pentru CEC, am studiat foarte serios CEC si am ajuns la concluzia ca pretul maxim pe care il putea obtine statul, pentru pachetul scos la vinzare, era de 650 de milioane de euro“, a precizat Baltazar.

Integral in Cotidianul

Tariceanu a vrut sa dea o lovitura de imagine dupa scandalul Petrom-OMV

A. Dutulescu

In culisele guvernarii se stia de acum doua saptamani ca CEC nu va mai fi vandut, premierul Tariceanu si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, luand aceasta decizie din doua motive: unul pragmatic, legat de pretul mic oferit de banca din Grecia, si unul politic, legat de un calcul de imagine.

In contextul in care nu s-a stins inca ecoul scandalului privatizarii Petrom, contestata aprig de presedintele Basescu si de mass-media, Tariceanu a dorit sa evite un nou scandal, mai ales daca CEC-ul ar fi fost vandut pe o suma mica de bani.

Potrivit unor surse din apropierea sefului Guvernului, Tariceanu a incercat sa arate prin aceasta miscare ca el nu face parte din categoria celor care "vand tara". "Nu a vrut sa faca din CEC Petromul guvernarii Aliantei", sustin sursele citate.

Pe de alta parte, privatizarea CEC a fost ratata si din cauze externe. Fostul ministru de Finante al PSD, Mihai Tanasescu, ne-a declarat ca banca ofertanta, OTP, nu se califica pentru a fi castigatoarea licitatiei, deoarece agentiile de rating au depunctat-o, ajungand chiar sub ratingul Romaniei.

In plus, se pare ca insusi CEC-ul nu era tocmai pregatit sa fie vandut la un pret mai bun, de-abia de acum inainte urmand sa inceapa programe de restructurare si sa se lanseze noi produse financiare pe piata, astfel incat sa atraga mai multi clienti si sa devina mai atragator in ochii investitorilor.

De mentionat ca, miercuri, in Senat s-a dezbatut motiunea simpla "Opriti privatizarea CEC", depusa de PSD si PRM. In conditiile in care se cunostea de doua saptamani faptul ca privatizarea va fi blocata, s-ar putea spune ca Opozitia a avut "inspiratie" buna.

Integral in Romania Libera.

CEC, o afacere perdanta pe linie pentru romani

Norel Moise

Pana atunci, guvernul scoate "la iuteala" din buzunarele contribuabilului circa 150 milioane de euro pentru mentinerea pe linie de plutirea a celei mai vechi institutii de credit din Romania. Asta dupa ce presedintele CEC si cel acre a reusit sa readuca banca pe profit estimase pentru continuarea restructurarii companiei circa 200 milioane de euro.

Se pare ca parerile celor din afara sunt considerate mai apreciate, asa ca Tariceanu a aprobat 150 de milioane, iar scaunul presedintelui CEC se clatina si el din temelii.

factura neprivatizarii CEC nu va fi insa doat atat de ieftina pentru romani. Calculele lui Vladescu s-ar putea sa nu iasa pe viitor: acum a cotat un punct procentual cota de piata la 200 milioane de euro, dupa reteta BCR.

Insa, cu administrator statul, e foarte probabil ca peste doi ani, in loc sa vanda o cota de piata de 4,8% sa aiba in portofoliu una de 1-2%! Sa nu uitam, CEC a coborat constant in piata de la 9-10%.

Costurile nu sunt numai pecuniare: trebuie sa amintim faaptul ca privatizarea CEC se afla printre promisiunile facute de autoritati diverselor organisme internationale de credit sau audit. Iar o asemenea ratare da apa la moara celor care spun ca dupa ce ne-am vazut cu sacii integrarii in caruta ne-am lasat pe tanjeala!

Integral in Curentul