Mai mult de jumatate dintre romani se asteapta la o scadere a nivelului de trai in primul an de la aderarea la UE - aceasta este una dintre concluziile studiului “Migratia fortei de munca in Romania dupa aderarea la UE” realizat de compania Daedalus Consulting. Un sfert dintre romani vor sa se angajeze in strainatate, iar o parte dintre ei sunt dispusi sa accepte munca la negru.

Cei mai multi dintre cei care vor sa lucreze in UE provin din Moldova, Transilvania si Muntenia. O treime dintre cei care vor sa emigreze sunt tineri cu varsta intre 18 si 30 de ani, iar trei sferturi dintre ei nu au mai lucrat pana acum intr-o tara europeana.

Culegerea datelor s-a facut prin interviuri telefonice, pe un esantion probabilistic proportionat, format din 1.120 respondenti, persoane din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, in intervalul 30 noiembrie-5 decembrie 2006.

Cercetarea evidentiaza ca abia un sfert - respectiv 25,6% din cei intervievati - doresc sa plece la munca in tarile UE dupa aderare, in mod deosebit cei din regiunea Moldova. Varsta romanilor care vor sa munceasca in strainatate: intre 18 si 30 de ani - 32,4%, intre 31 si 45 de ani - 22,1%, intre 46 si 55 de ani - 15,1%.

Vor sa munceasca “la negru”, numai sa plece din tara

Muncitorii romani sunt dispusi sa lucreze in UE in orice conditii: un loc de munca sub calificarea pe care o au in prezent - 57,7%; un salariu mai mic decat al altor angajati din tara respectiva care sunt pe aceeasi pozitie - 55,7%; munca fara forme legale, “la negru” - 23,9%; conditii de munca mai proaste decat cele pe care le au in tara - 6,5%.

In schimb, majoritatea romanilor au incredere in calitatea pregatirii lor profesionale, considerandu-se la fel de bine pregatiti in procent de 31%, la fel de bine pregatiti - 49,5% si mai slab pregatiti - 19,6%.