Statele Unite vor ataca Iranul pana la sfarsitul lunii aprilie, iar bazele militare din Romania si Bulgaria ar putea fi utilizate in acest scop, afirma publicatia britanica Sunday Herald. Publicatia in cauza citeaza un material aparut in editia electronica a agentiei bulgare Novinite, care, la randul ei, face referire la un articol aparut in cotidianul The Arab Times.

Ce spune Arab Times

Autorul materialului din Arab Times afirma ca, potrivit unor surse interne, administratia de la Washington intentioneaza sa lanseze un atac impotriva Iranului pana in luna aprilie a acestui an.

Ofensiva americanilor si a aliatilor sai va fi lansata de pe mare si va viza instalatiile petroliere si facilitatile nucleare ale Iranului. Potrivit publicatiei arabe, Statele Unite au inceput deja sa trimita nave de razboi in zona Golfului Persic.

In plus, fortele americane din Irak si celelalte state din regiune vor fi protejate impotriva contra-atacurilor iraniene printr-un sistem complex de rachete Patriot.

Potrivit cotidianului arab, motivul central pentru care actiunea militara ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul lui aprilie este dat de faptul ca luna mai este ultima luna de mandat a lui Tony Blair, cel mai fidel aliat al presedintelui american.

Totusi, in acest material nu este precizat explicit nici numele Bulgariei, nici cel al Romaniei ca posibile baze pentru actiunea militara a Statelor Unite.

Ce spune Novinite

Bulgarii citeaza jurnalul arab in cauza si introduc opinia unui expert american pe probleme de securitate, Col. Sam Gardiner. Acesta afirma ca “unul din semnalele dinaintea razboiului este momentul in care vom observa tancurile petroliere americane deplasandu-se catre destinatii neobisnuite, cum ar fi Bulgaria”.

Desi in articolul redactat de Novinite se face referire la Bulgaria, in articolul din Arab Times, realizat de editorul sef al publicatiei, Ahmed al-Jarallah, nu exista nici o referinta explicita la vreuna din cele doua tari. Singurul fapt care ar putea conduce oarecum la ideea ca este vorba de Romania si Bulgaria este mentiunea ca atacul american va avea loc pe mare.