Presedintele rus, Vladimir Putin, a sustinut, joi, conferinta sa anuala, abordand mai multe subiecte, printre care politica energetica a Rusiei si succesiunea prezidentiala, relateaza internationale de presa.

In privinta politicilor energetice, Putin a declarat ca Rusia isi va indeplini "toate obligatiile", fata de clientii sai din strainatate si a respins acuzatiile privitoare la folosirea de catre Moscova a resursele energetice ca arma impotriva statelor vecine, acuzand presa de interpretare eronata a actiunilor sale.

"Rusia si-a indeplinit intotdeauna in totalitate obligatiile si va continua sa faca acest lucru. Insa nu suntem obligati sa subventionam economiile altor state", a spus el. "Rusia este acuzata tot timpul ca foloseste instrumente economice pentru a-si atinge obiective politice. Nu este adevarat", a subliniat Putin.

De un an, Rusia creste pretul gazelor si petrolului pentru celelalte state din fosta URSS. In ianuarie 2006, un conflict cu Ucraina in domeniul gazelor a provocat diminuarea livrarilor de gaz rus spre Europa iar la inceputul acestui an, un conflict intre Moscova si Minsk a dus la oprirea livrarilor de titei rus spre UE prin Belarus, timp de trei zile.

O alta tema a discursului lui Putin a a fost succesiunea prezidentiala. Presedintele rus a declarat ca nu va desemna un "succesor" pentru alegerile prezidentiale din 2008, ci ca vor exista "candidati", dintre care unul va fi ales de popor in urma unei campanii "democratice":

"Nu va exista nici un succesor. Vor fi candidati pentru functia de presedinte. Obiectivul autoritatilor este acela de a se asigura ca alegerile sunt organizate in mod democratic", a apreciat Putin.

Rusia pregatita sa "contraatace" in problema scutului antiracheta american

In acelasi discurs, liderul de la Kremlin a criticat planurile Statelor Unite pentru instalarea unui sistem antiracheta in Europa Centrala si a declarat ca Rusia va avea un raspuns "foarte eficient", informeaza Reuters.

Saptamana trecuta, Pentagonul a propus amplasarea unei statii radar in Cehia si a unor rachete de interceptare in Polonia, pentru a detecta si distruge posibile rachete ostile lansate de Iran in viitor. Putin a respins argumentele Washingtonului, precizand ca scutul "va afecta" direct Rusia.

"Specialistii nostri nu cred ca sistemele antiracheta din Europa de Est vizeaza teroristii sau Iranul. Poti lupta cu teroristii si cu rachete balistice?", se intreaba presedintele rus.

"Toate raspunsurile noastre la aceasta propunere a Statelor Unite vor fi asimetrice, dar foarte eficiente", a avertizat Vladimir Putin. El a anuntat ca Rusia are deja arme fata de care sistemele antiracheta nu sunt eficiente, dar a promis o noua generatie de arme asupra carora acestea sa nu aiba "absolut niciun efect", evitand sa ofere alte informatii.

Statele Unite si-a aratat interesul pentru a aplasa un scut antiracheta pe teritoriul Cehiei si al Poloniei. Washingtonul doreste sa desfasoare zece rachete de interceptare si un radar in Europa, pentru a contracara un eventual atac al Coreei de Nord sau al Iranului.