Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la PRO TV, ca liderul opozitiei nu pare a fi, in momentul de fata, Mircea Geoana, ci "altcineva, de pe la liberali". Seful statului a precizat ca liderul unui partid de opozitie nu are dreptul sa il decredibilizeze pe presedintele tarii cand acesta face o un demers in favoarea Romaniei, cum a fost discursul rostit la Parlamentul European. Presedintele nu a precizat cine "de pe la liberali" este seful opozitiei.

Presedintele Basescu s-a referit si la situatia din cadrul Aliantei, precizand ca este de datoria celor doua partide sa tina unita aceasta formatiune politica. "Este responsabilitatea lor sa gaseasca o formula si sa tina ce le-am dat. Eu i-am adus la putere. Este problema lor. Sigur, e si a mea, dar eu trebuie sa explic de ce PSD a trebuit sa stea in opozitie", a mai spus seful statului.

Traian Basescu declara ca nu se teme de suspendare

Presedintele Basescu a precizat ca si-a asumat, inca de la inceputul mandatului, posibilitatea inceperii unui demers de suspendare a sa din functie.

"De procedura nu ma tem, pentru ca atunci cand am devenit presedintele Romaniei stiam foarte bine prevederile constitutionale. Daca este prevazut in Constitutie si in lege, am fost convins ca este posibil, deci mi-am asumat procedura legala.

Nu am nici o retinere din acest punct de vedere, atata timp cat este prevazut in Constitutie si in Legea Referendumului, este o realitate asumata de mine, de la intrarea in mandat", a adaugat seful statului.

Seful statului a aflat despre romanii "rapiti" in Irak de la jurnalistii romani

Presedintele Basescu a readus in discutie si confuzia care a aparut in legatura cu cei doi romani retinuti in Irak. Seful statului a precizat ca neintelegerea s-a produs si din cauza jurnalistilor romani care il insoteau la Bruxelles.

"Sigur, a fost o confuzie pe care am facut-o plecand de la informatia pe care mi-o aduceau chiar inainte sa plec catre Parlament, cand lucram la definitivarea discursului. In prima faza a fost informatia de la ziaristii care au fost cu mine la Bruxelles ca au fost rapiti doi romani" - sustine seful statului. El a adugat ca, ulterior, a primit informatia ca este vorba despre doi romani arestati.

Basescu ii ataca pe mai multi lideri politici

Presedintele Traian Basescu i-a acuzat de "lichelism politic" pe mai multi sefi de partide, inclusiv pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. In opinia sa, Dan Voiculescu, Mircea Geoana, Norica Nicolai si Bogdan Olteanu le-au facut rau romanilor arestati in Irak, din dorinta de a-l ataca pe presedintele tarii.

"Acesti oameni nu aveau dreptul sa fie obiect de balci. L-ati vazut pe Felix Motanul, pe domnul Geoana, pe Olteanu, care spuneau ca ii suspecteaza ca sunt ofiteri acoperiti?", a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele Basescu cere adoptarea legii ANI, chiar si cu ajustari

Traian Basescu a avertizat ca Romania poate sa primeasca activarea clauzei de salvgardare pe Justitie daca nu va fi adoptata legea ANI. "Nu spun ca trebuie sa treaca neaparat in forma in care a fost trimisa de ministrul Monica Macovei. Parlamentului nu poti sa ii impui o anumita forma pentru ca este suveran pe deciziile pe care le ia" - a mai spus Basescu.

Traian Basescu: "Romania nu are un presedinte sluga!"

Referindu-se la problema energetica, presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu este un adversar al Rusiei, insa a subliniat ca el nu este "o sluga" si ca nu isi va conduce poporul "spre o actiune incovoiata fata de nimeni".

"Nu este posibil sa taci! Cine vrea sa taca, sa taca! Cine vrea sa critice punerea in dezbatere internationala a unei realitati, sa o critice, si critica este corecta. Dar un singur lucru sa nu-mi ceara nimeni: sa stau incovoiat" - a adaugat seful statului, atragand atentia ca industria romaneasca de ingrasaminte are de suferit din cauza pretului mare la gazele importate din Rusia.