Mii de persoane au participat la inmormintarea politistului Filippo Raciti, ucis in cursul evenimentelor survenite dupa meciul de fotbal catania-Palermo.

Personalitati ale vietii publice incearca sa dea impresia unui front comun, de aceasta data necrutator, impotriva violentei.

Campionatul de fotbal a fost intrerupt sine die, dar presa a anuntat ca in doua saptamini va fi reluat, posibil cu stadioane inchise. Aceasta varianta nu le suride celor mai radicali - "Fotbalul italian trebuie suspendat mult si bine. Raciti nu este prima victima a huliganilor, dupa cum acest episod nu reprezinta prima pata pe moralitatea sportului nostru".

In vara, scandalul "Moggioppoli" a monopolizat atentia opiniei publice mondiale, dupa ce un ziar a prezentat probe ale modului in care presedinti de cluburi, arbitri, etc, participau la trucarea unor rezultate.

Dar atmosfera de la catedrala din Catania (unde a fost oficiata ultima slujba pentru inspectorul Filippo Raciti) nu este cea care va da sentinta in noul proces al fotbalului italian. Viitorul industriei din Serie A se decide la Roma, intr-o intilnire de nivel inalt, intre Ministrul Justitiei, seful Comitetului Olimpic, samd.

Intilnirea a fost precedata de o iesire publica a presedintelui Ligii profesioniste, Antonio Matarrese: "Fotbalul nu trebuie oprit. Mortii fac parte din acest sistem. Industria isi plateste pretul". Declaratia lui Matarrese a indignat Comitetul olimpic italian care a difuzat un comunicat in care ii cere sa "nuanteze" parerile.

In general, patronii de cluburi isi doresc reluarea rapida a intercerii - pentru ei, pierderile ar fi prea mari. "O duminica fara fotbal, in semn de respect fata de moartea unui om, este corect. Dar inca o duminica ar fi demagogie!", declara Zamparini, presedintele lui Palermo.

Politia a anuntat ca l-a arestat pe administratorul stadionului Massimino din Catania - banuit ca le-a permis fanilor "ultras" sa patrunda in arena cu torte, fumigene, petarde, etc.

Duminica, raportul legist a aratat ca Filippo Raciti a decedat in urma impactului cu un obiect dur (probabil o piatra), si nu din cauza vreunei petarde. Specialistii au confirmat ca inspectorul a fost victima unei ambuscade organizate.