Detinatorul drepturilor de transmisie tv pentru campionatul national de fotbal Liga 1, Horatiu Nicolau (Telesport) a declarat ca a incheiat un contract cu Kanal D, caruia i-a cedat drepturile pentru pozitiile 1 si 4 din grila unei etape, pozitii care fusesera detinute de TVR.

In prealabil, Nicolau reziliase contractul cu televiziunea publica, pentru ca ordinele de plata pentru rata vechiului contract nu fusesera emise pina la 10 ianuarie.

Intr-un comunicat, postul public de televiziune anunta ca neglijenta unor functionari din institutie nu constituie eveniment de natura sa conduca la rezilierea unilaterala a contractului.

PDG-ul TVR, Tudor Giurgiu sugereaza ca solutia aleasa de Horatiu Nicolau reprezinta incercarea Telesport de a scapa de contractul cu TVR si de a valorifica drepturile intr-o intelegere mai avantajoasa, cu un alt jucator de pe piata media.

Televiziunea publica anunta ca va da in judecata Telesport si va incerca blocarea in instanta a oricarei incercari de cesionare a drepturilor catre o alta societate.

Cistigatorul drepturilor, Kanal D (proprietate a Dogan Media International) se va lansa la 18 februarie. Interesant este ca unul dintre prezentatorii recrutati de Dogan este Cosmin Cernat, vedeta crescuta la TVR si care va prezenta show-ul de duminica seara, in cadrul caruia va fi transmis jocul cel mai important al etapei!

Drepturile de difuzare a campionatului de fotbal reprezinta una dintre cele mai bune afaceri din media - atrag audiente aproape sigure, implicit bugete importante de publicitate.

Dupa acest episod cu Telesport, TVR ramine cu drepturile de difuzare pentru echipa nationala si unele partide din Cupa UEFA. Liga Campionilor este la ProTV, Cupa Romaniei la Antena 1, iar campionatul intern se va vedea la Kanal D, Antena 1, Telesport, National TV.

Televiziunea publica a mai pierdut in urma cu citiva ani un contract important - cel de difuzare a Ligii Campionilor. Oameni din anturajul televiziunii vorbesc ca acel contract nu s-ar fi pierdut niciodata, daca nu s-ar fi dorit din interior...