Pentru prima data de la aparitie, PNG-CD, partidul condus de Gigi Becali, este cotat ca a treia forta politica din Romania. PNG a depasit in sondaje PRM si are un trend ascendent, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Data Media si Institutul Pro.

Prima clasata in randul preferintelor romanilor este Alianta PNL-PD, care conduce in sondaj cu aproape 42 % din optiuni. PSD a ajuns la aproape 25 la suta. PNG (10,9%) devanseaza PRM (10%) si se situeaza pe locul trei.

Statisticile arata ca in Parlament ar mai intra limita UDMR, cotata cu 5,7 procente. PLD, PIN, PNTCD, PC raman in afara Legislativului.

PSD conduce pentru Parlamentul European

In privinta optiunilor pentru Parlamentul European, aproape un sfert dintre cei care s-ar prezenta la urne ar vota cu PSD. PNL si PD sunt aproape la egalitate, cu 21 la suta din optiuni.

Parlamentarul european „model” trebuie sa fie o persoana activa, indiferent de varsta. Aproape patru romani din zece ar opta pentru politicieni tineri, iar 15% vor politicieni mai in varsta, cu experienta.

Cu privire la insusirile pe care ar trebui sa le aiba o persoana pentru a fi votata pentru functia de parlamentar european, categoria "Calitati morale" are cea mai mare pondere - 83%, urmata de "Trasaturile de personalitate" - 68 %.

Romanii sunt optimisti in privinta aderarii

In prima luna dupa aderare, 6 din 10 romani se asteapta la o schimbare in bine in viata lor (60,18%). De aceasta data, si in randurile populatiei din mediul rural asteptarile optimiste au o pondere majoritara (59,5%), foarte apropiata de cea inregistrata in mediul urban (60,6%).

Asteptarile optimiste sunt cu peste 20 de puncte procentuale peste nivelul atins in luna noiembrie 2006. Prin urmare, a scazut ponderea temerilor si a atitudinilor sceptice, cel putin pentru moment.

Interesul pentru viata politica ramane destul de scazut, de vreme ce 56,1% din respondenti declara ca nu sunt prea interesati, iar 12,3% chiar deloc interesati.

Numai un sfert din cei intervievati au afirmat ca sunt interesati destul de mult (24,8%) si numai 6,8% se declara foarte interesati. In perceptia publica, nivelul de trai scazut (53,9%) si salariile / pensiile mici (52,7%) sunt probleme prioritare ale societatii romanesti in prezent.

Sondajul a fost realizat in perioada 15 - 21 ianuarie pe un esantion de 1200 persoane, iar marja de eroare este de 2,7 la suta.