Ordinul Ministrului Finantelor privind obligativitatea raportarii semestriale a tuturor facturilor emise i-a pus pe jar pe oamenii de afaceri din Romania. Acestia recunosc deschis ca nu au stiut de existenta acestui act normativ si spun ca nu au fost consultati cand s-a luat aceasta decizie.

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sunt decisi sa protesteze impotriva deciziei Ministerului Finantelor Publice (MFP) si sa ceara membrilor sai sa boicoteze aplicarea acestui act normativ.

Motivele sunt atat de ordin organizatoric - mai multa munca la departamentul financiar-contabil si alte drumuri la Finante -, dar vizeaza si confidentialitatea afacerilor pe care agentii economici le deruleaza.Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, spune ca datele solicitate de MFP - denumirea si codul de inregistrare al cumparatorului sau beneficiarului si valoarea tranzactiei - tin de afacerea fiecarei firme.

"Nu este in regula sa se ceara astfel de date. Nu se dau date despre ce merge bine si ce nu intr-o firma", este de parere Florin Pogonaru. Parerea este impartasita si de unii dintre cititorii ziarului care spun ca datele solicitate nu fac altceva decat sa-i expuna pe oamenii de afaceri: "Prin furnizarea acestor date pot ramane «gol pusca» in fata concurentei.

Teoretic, oricine si oricand poate sti ce afaceri fac, ce vand, cui vand si la ce pret".

In ceea ce priveste munca in plus, Florin Pogonaru precizeaza ca sunt firme care emit zilnic zeci, chiar sute de facturi, iar intocmirea unei situatii semestriale cu toate aceste facturi inseamna forta de munca in plus.

"Este o gandire total nepractica si rupta de realitatea de business", spune presedintele AOAR. De aceeasi parere este si Cristian Parvan, secretarul general al acestei organizatii care spune ca nici structurile MFP nu sunt pregatite pentru a prelua acest volum de date. "Ministerul de Finante nu va avea capacitatea tehnica de a procesa aceste date.

Facem un calcul simplu: in Romania sunt 400.000 de firme care emit, in medie, 1.000 de facturi pe semestru. Calculul arata ca Finantele vor trebui sa proceseze 400 de milioane de facturi semestrial. Trebuie sa precizez ca e un calcul optimist, deoarece sunt firme care elibereaza lunar mii de facturi".

In replica, reprezentantii Ministerului de Finante se arata mult mai optimisti, intr-un comunicat de presa transmis ieri, precizandu-se ca agentii economici nu trebuie sa raporteze "personal fiecare factura, ci sunt obligati sa furnizele in format electronic, fie pe suport magnetic, fie prin internet, de doua ori pe an, situatia facturilor emise evidentiate in registrul de vanzari-cumparari,

ceea ce nu echivaleaza cu drumuri ale contribuabililor la Fisc pentru fiecare factura emisa".

Integral in Gandul