Preturile incluse in contractele de achizitie de energie vor fi facute publice, a declarat, marti, Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa. Incepand cu 23 februarie, toate preturile contractelor care se vor incheia vor fi facute publice, a afirmat ministrul economiei.

Vosganian a precizat ca in acest moment 40% din energia electrica se duce catre sectorul reglementat, unde sunt inclusi consumatorii casnici, 30% merge catre contractele cu intermediari, 7-8% din energie se indreapta catre contractele bilaterale, iar circa 12-15% catre piata pentru ziua urmatoare.

Ministrul economiei a adaugat ca volumul contractelor bilaterale va creste in cativa ani la 40-50% din totalul energiei. Aceasta masura va avea ca efect disparitia intermediarilor, adica a “baietilor destepti” si la formarea preturilor numai prin intermediul mecanismelor de piata, considera Vosganian.

Ministrul Economiei a mai aratat ca, de la inceputul acestui an, nu s-au mai incheiat contracte directe intre prodicatori si intermediari. In plus, el a avertizat ca toti producatorii care vor incheia astfel de contracte vor fi demisi. “Producatorii care incheie astfel de contracte sunt imediat demisi. Nu am pana acum stire de existenta unor astfel de contracte”, a afirmat Vosganian.

Pretul energiei va creste proportional cu inflatia

Referitor la majorarea tarifelor la energiei, Vosganian a afirmat ca incearca sa mentina ritmul scumpirii energiei aproape de rata inflatiei. El a reafirmat ca prognozele pentru acest an sunt de o crestere a pretului energiei de 7-8%.