Secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice a sosit in Bagdad intr-o vizita-surpriza, ca parte a agendei planului de securitate privind Irakul. Responsabilul american s-a intalnit cu primul ministru irakian Nouri al-Maliki si a avut convorbiri si cu alti oficiali irakieni si americani pe tema opririi violentelor din Bagdad.

"Am revazut perspectivele privind planul de securitate in Bagdad, precum si urmatorii pasi pe care trebuie sa ii faca SUA. Doresc sa spun ca suntem foarte impresionati de felul in care primul ministru irakian si echipa sa realizeaza guvernarea. Consideram ca aceasta poate reprezenta foarte bine o noua imagine a poporului irakian" - a declarat Rice, citata de CNN.

Potrivit Reuters, Condoleezza Rice a apreciat progresele obtinute de operatiunea militara impotriva insurgentilor de la Bagdad, dar a declarat ca irakienii ar trebui sa foloseasca acesta "ragaz" pentru a continua reconcilierea.

Intre timp, Camera Reprezentantilor a votat impotriva deciziei presedintelui George Bush de a suplimenta trupele militare in Irak. Desi este un vot cu valoare simbolica, acesta reprezinta insa cel mai transant gest de dezaprobare a politicii Casei Albe.