Si in noul Cod fiscal, cea mai complexa sectiune ramane cea referitoare la TVA. Aproape toate modificarile se refera la operatiunile economice intracomunitare, in care vor fi angrenate din ce in ce mai multe persoane juridice sau fizice.

In cadrul de fata vor fi prezentate in rezumat doar cele mai importante prevederi referitoare la acest aspect, cu precizarea ca normele metodologice emise de catre Ministerul Finantelor sunt de mare ajutor fiindca prezinta si aplicatii practice.

Unul dintre aspectele care ar putea pune probleme multor agenti economici se refera la delimitarea operatiunilor impozabile de cele neimpozabile. De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata acelor operatiuni pentru care legea da dreptul la aplicarea cotei reduse, de 9% in Romania.

Articolul 126 din Codul fiscal prevede ca sunt considerate obligatoriu impozabile in Romania operatiunile care indeplinesc cumulativ o serie de conditii. In primul rand, acestea trebuie sa constituie sau sa fie asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, daca sunt efectuate cu plata.

In al doilea rand, locul de livrare sau de prestare in cazul serviciilor trebuie sa fie Romania. La aceste doua conditii se adauga necesitatea ca livrarea respectiva sa fie realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare, si sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art.

127, pe care nu le mentionam in cadrul de fata, dar precizam ca in fapt cuprind aproape toate sferele de activitati economice.

Se considera a fi operatiune impozabila o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana si orice achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila.

Plafonul anual de neimpozabilitate, 10.000 de euro

Codul fiscal prevede ca prin derogare nu sunt considerate operatiuni impozabile o serie de achizitii intracomunitare de bunuri, in Romania, daca sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza doar livrari pentru care TVA nu este deductibila.

Regula se aplica si atunci cand achizitiile unei persoane juridice neimpozabile nu depasesc 10.000 de euro pe parcursul anului calendaristic curent sau nu au depasit pe parcursul anului calendaristic anterior. De asemenea, nu sunt considerate operatiuni impozabile achizitiile intracomunitare de bunuri a caror livrare in Romania ar fi scutita conform art.

143, cele efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de catre o persoana impozabila, denumita cumparator - revanzator, inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru, dar nu este stabilita in Romania, doar daca si acestea indeplinesc o serie de conditii suplimentare.

Printre altele, achizitia trebuie sa fie efectuata in vederea realizarii unei livrari ulterioare a acestor bunuri pe teritoriul Romaniei de catre cumparatorul revanzator in cauza, beneficiarul livrarii ulterioare sa fie o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania potrivit legii sau daca beneficiarul livrarii ulterioare sa fie obligat la

plata TVA pentru livrarea efectuata de persoana impozabila nestabilita in Romania.

Potrivit legii, plafonul neimpozabil de 10.000 de euro este constituit din valoarea totala, exclusiv TVA, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

Integral in Curentul