Persoanele concediate in urma restructurarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale, etc., vor beneficia in mod unitar de masuri de protectie sociala, se arata in Ordonanta de Urgenta 2/2007. OUG 2/2007 modifica astfel textul unei Ordonante mai vechi, numarul 116/2006, intrata in vigoare la 1 februarie 2007.

Informatia pe scurt:

• Aceste modificari privind masurile de protectie sociala au in vedere disponibilizarile colective de personal.

• Masurile de protectie sociala se aplica la persoanele care au contracte de munca de cel putin 12 luni inainte de data concedierii, nu de 24 de luni.

• Salariatii concediati beneficiaza de o suma egala cu doua salarii medii, nu doar cu unul.

Ce se schimba

Modificarile vizeaza disponibilizarile colective de personal si masurile sociale avute in vedere. Mai exact, se elimina diferentele in ceea ce priveste sumele acordate in urma concedierii si perioada la care se aplica aceste masuri sociale.

Astfel, potrivit OUG 2/2007, pot beneficia de masuri sociale persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata cu cel putin 12 luni inainte de data concedierii. Vechea ordonanta prevedea ca de aceste masuri de protectie sociala beneficiaza angajatii care aveau contracte individuale de munca incheiate cu cel putin 24 de luni inainte de concediere.

Doua salarii in loc de unul

O alta modificare are in vedere sumele compensatorii. Astfel, salariatii concediati vor primi, la data incetarii contractului individual de munca, o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianurie a anului care s-a efectuat concedierea. Vechiul text acorda o suma egala doar cu un salariu mediu net.

Venitul de completare

Alta schimbare se refera la venitul de completare. Suma de care beneficiaza cei care se reincadreaza in munca este egala cu jumatate din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, dar sa nu depaseasca jumatate din salariul mediu net pe economie, comunicat in luna ianuuarie a nului in curs de catre Institutul National de Statistica.