O gara uitata de lume in Hessen, intr-o sambata dupa-amiaza. Andreas se urca in tren, pentru ultimul sau drum. La umbra brazilor din Taunus, tinarul de 19 ani isi pune capat zilelor, dind pe gat o combinatie letala vinduta pe Internet: pastile sedative stinse cu apa si vodca din belsug.

Elixirul mortii

Kejdi S. din Wuppertal (23 de ani) se afla din mai 2006 in arest preventiv. In 15 decembrie anul trecut a inceput celebrul Proces al Tabletelor din Germania. Tinarul neamt de origine albaneza a marturisit, imediat dupa arestare, ca a vandut pe internet medicamente care necesita prescriptie medicala, unor clienti obositi de viata.

Luminal, Truxal, Diazepam, ar fi fost cumparate in cantitati mari de la farmacii din Germania, pe retete din Albania, falsificate. Alaturi de medicamente, gurul mortii le-ar fi indicat victimelor si combinatia ideala pentru un somn definitiv.

Cercetarile procuraturii au dus pe urmele a sase sinucigasi morti in urma acestui „tratament“. Procuratura germana a stabilit ca in perioada noiembrie 2004 si mai 2005, Kejdi S. ar fi vandut pe Internet 1.500 de tablete pentru care ar fi incasat 7.000 de Euro, atat cash, cat si la schimb cu aparatura hi-tech.

Dubiosul „Buddha“

Motivatia materiala pare insa nu a fi fost singura care a stat la baza actiunilor inculpatului. In raportul psihiatric de caz, incheiat in luna ianuarie, se mentioneaza ca acesta ar fi actionat si sub impulsul „de a fi fost nevoie de el“.

Erijandu-se in sfatuitor si mantuitor online, K.S ar fi afisat, pe forumurile sinucigasilor potentiali, un profil prevenitor si de om plin de intelegere pentru problemele candidatilor la neant.

El insusi deloc depresiv si organizator de petreceri si „events“, si-a facut o aura de „simpatic, insa dubios“, dupa cum relateaza persoane din fostul sau cerc de distractii. Fetite, fotbal si cabrio in leasing de la firma mamei, ii rotunjesc aura de monden. Sase victime ii sunt insa azi puse in carca de procuratura.

Principalul sau spatiu virtual de vinatoare - forumul selbstmord.com, unde tanarul intra cu pseudonimul Buddha - a fost dezactivat, si domeniul este scos la vanzare. Pe urmele unor astfel de guru dubiosi, infractori si criminali in cyberspace, politia a declansat razii online, solicitand chiar mai multa libertate de interventie.

Perchezitii online pe furis

In lupta impotriva terorismului si criminalitatii organizate, politia germana insista sa i se permita perchezitionarea secreta a computerelor persoanelor suspecte, relateaza agentia de presa DPA.

La al 10-lea Congres European al Politiei care a avut loc la Berlin saptamana trecuta (13-14 februarie) Presedintele Oficiului federal de criminalistica german (Bundeskriminalamt - BKA) Jorg Ziercke a sustinut vehement aceasta necesitate si a solicitat rapida creere a unei baze legale de interventie, dupa ce Curtea federala de Justitie a interzis perchezitiile on-line, ca urmare a lipsei unui cadru legal pentru aceste activitati.

Ministrului federal al justitiei Brigitte Zypries (SPD), a lansat insa serioase dubii juridice referitoare la demers. Ea s -a confruntat si cu pozitia presedintelui sindicatului din Politie, GdP Konrad Freiberg, precum si a colegului ei de cabinet Wolfgang Schauble (CDU). Ministrul de interne Schauble vrea si el modificarea acestor legi in favoarea interventiei politienesti largite.

Zypries s-a pronuntat insa impotriva politicienilor care, in interesul securitatii, cu fiecare ocazie cer prerogative suplimentare pentru politie.

Altfel decat la o perchezitie la domiciliu, care se face in prezenta acuzatului, statul ar ambusca virtual intr-o locuinta, a precizat ministrul justitiei. Inainte de a solicita in pripa legi noi, ar trebui sa se verifice intai, daca intr-adevar acest instrument este necesar.

Evaluarea constitutionalitatii acestor propuneri de legi nu este incheiata si ministrul justitiei a avertizat impotriva „interventiilor majore in drepturile fundamentale ale omului“.

Statul pe post de Cyber-hingher

Seful BKA a respins dubiile exprimate de Curtea federala de Justitie. Dupa el, politia trebuie sa tina pasul cu faptasii si nu poate, prin urmare, renunta la acest instrument. „Prin folosirea acestui instrument, statul nu va deveni un hacker criminal“ a spus el. Perchezitiile on-line trebuie sa fie aplicate numai in cazuri individuale, ca urmare a unui mandat judecatoresc.

Nu va fi intreprinsa in Internet o razie de retea, 99,9 % dintre cetateni nu vor fi, prin urmare, afectati de aceasta. Nimeni nu trebuie sa se teama ca statul devine hingher, s-a mai specificat.

Ziercke si-a argumentat solicitarea prin importanta internetului, din ce in ce mai mult folosit de raufacatori si teroristi. „Criminalitatea in Internet nu mai are granite“ a spus el. Numai cu interventii sub acoperire pot fi depistate retelele criminale din spatele lor.

El a respins si acuzatia ministrului justitiei, ca astfel ar putea fi confiscate computere ale suspectilor, deoarece acestia vor continua sa fie informati „pe calea clasica a perchezitiei de domiciliu“.

Nici placile de retea nu pot fi intotdeauna decodate, deoarece adesea, datele sunt memorate undeva in lume, pe servere externe. Numai printr-o perchezitie on-line exista sansa de a ajunge la aceste date. „Avem nevoie de acest instrument“ a spus seful BKA.

Fratele cel Mare te vegheaza

In completarea pledoariei sale la Congresul Politiei de la Berlin, seful Oficiului federal de Criminalistica s-a exprimat extrem de critic si referitor la decizia Curtii Constitutionale federale de la Karlsruhe, in problema supravegherii domiciliilor. Karlsruhe a definit -in martie 2004- un nucleu al existentei, privat si protejat, care nu poate fi indiscretizat.

Prin aceasta hotarare a Curtii Constitutionale, masurile de supraveghere ale politiei, in aceasta directie, au devenit de impracticat. De atunci, politia n-ar mai fi efectuat supravegheri de domicilii.

Asociatia germana a avocatilor (DeutscherAnwaltVerein -DAV) a respins cererea de legiferare a perchezitiilor on-line. „Hackingul de stat nu trebuie legitimat“, a explicat presedintele consiliului DAV pentru prevenirea pericolelor in legislatie, Heide Sandkuhl.

Cu toate acestea, politia strange randurile si se creeaza structuri transfrontaliere. La 1 ianuarie 2007, departamentul pentru coordonare internationala al BKA a sarbatorit a doua aniversare, lucreaza momentan cu o echipa de 265 de angajati si in colaborare cu institute de cercetari, firme internationale si armata.

Pe agenda sa in lupta contra criminalitatii in Internet stau phishing-ul (spionajul datelor de banca si firma secrete, urmate cel mai adesea de sabotaj economic), atacul cu virusi, inselaciunea cu date electronice, proliferarea rasismului si a urii interetnice, pornografia juvenila, insusirea nelegitima a proprietatii intelectuale.