Ministrii de Mediu din statele membre ale Uniunii Europene, reuniti in Consiliul pe probleme de Mediu, au blocat propunerea Comisiei Europene de a forta Ungaria sa cultive porumbul modificat genetic (MG) MON810.

Romania, prezenta la Bruxelles cu drepturi depline, a fost singura tara care s-a abtinut sa voteze pentru sau impotriva deciziei maghiarilor de a opri agricultura cu OMG (vezi Document atasat), alimentand astfel supozitiile ca Bucurestiul va permite cultivarea acestui soi de catre fermierii romani.

Intre Ministerul Mediului si organizatia ecologica Greenpeace a inceput un adevarat razboi al declaratiilor pe tema pozitiei tarii noastre fata de acest subiect extrem de sensibil.

Organizatia ecologista Greenpeace a atacat dur pozitia Romaniei: "Suntem revoltati de atitudinea doamnei Barbu si ne intrebam care sunt interesele domniei sale de a oferi o mana de ajutor companiei americane producatoare de OMG”, a spus Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace in Romania.

Organizatia ecologista cere Ministerului Mediului din Romania sa interzica imediat importul si cultivarea liniei de porumb MG MON810 pentru a proteja mediul, sanatatea oamenilor si agricultura din Romania, dar si pentru a intari alianta din Europa centrala si de Est impotriva OMG.

In replica, Ministerului Mediului acuza Greenpeace de dezinformare pe acest subiect: "Ne exprimam dezamagirea cu privire la dezinformarile pe care Greenpeace le transmite publicului, cu atat mai mult cu cat modalitatea de vot a Romaniei a fost exprimata, inca din data de 7 februarie anul curent, in cadrul reuniunii COREPER I.

In cadrul acestei reuniuni pregatitoare a Consiliului de Mediu, Romania si-a exprimat opinia ca urmare a consultarii tuturor factorilor interesati de acest subiect din Romania. Mai mult, pozitia Romaniei a fost transmisa partenerilor ungari inca din data de 12 februarie 2007, data la care a avut loc intalnirea celor doi ministri ai mediului", se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.