Curtea Constitutionala examineaza, miercuri, efectele motiunii simple adoptate de Senat impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei. Mai precis, este asteptat un raspuns la problema daca membrii Guvernului pot fi demisi sau nu in urma unei motiuni simple.

Ce se intampla cu Monica Macovei?

Constitutia Romaniei nu contine nici o prevedere speciala in cazul in care o motiune simpla este adoptata de una dintre camerele Parlamentului.

Astfel, Articolul 112, alineatul 2 din Constitutie stipuleaza: "Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari". Atat. Nimic legat de demisie.

Opozitia cere insa inlaturarea ministrului Justitiei invocand art. 157 alin. 2 din Regulamentul Senatului, unde se precizeaza ca "motiunile simple adoptate de catre Senat se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si sint obligatorii pentru Guvern si pentru membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate".

Pe fondul acestei controverse, liberalii au cerut Curtii Constitutionale sa dea o decizie finala in aceasta problema.

Premierul Tariceanu a precizat, insa, ca nu va lua nici o decizie privind indepartarea ministrului pina cand nu va primi un raspuns din partea Curtii Constitutionale.

Motiunea anti-Macovei a fost adoptata, in 13 februarie, in Senat, cu 81 de voturi "pentru".