Deputatii juristi au hotarat, miercuri, la fel ca si senatorii, ca numai utilizarea cu incalcarea legii a fondurilor sau subventiilor garantate din bani publici sa fie considerate fapte de coruptie. In situatiile in care nu este vorba despre banul public, atunci persoanele care nu respecta normele de creditare intra sub incidenta dreptului comun.

Legea solicita incriminarea ca fapte de coruptie, pedepsite cu inchisoarea de la 5 la 15 ani, a acordarii de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, a destinatiilor contractate ale creditelor sau subventiilor ori neurmarirea creditelor restante.

Daca legea ramane fara posibilitate de incriminare ca fapte de coruptie a problemelor legate de creditari, atunci cei care in prezent sunt trimisi in judecata ar putea fi achitati.

Doar deputatii democrati au sustinut cererea de reexaminare a legii respinse de la promulgare de seful statului.

Propunerea legislativa pentru modificarea legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie a fost initiata de deputatii PSD Tudor Mohora, Valer Dorneanu si Florin Iordache.

Deputatul PSD, Florin Iordache a declarat pentru HotNews.ro ca „cererea de reexaminare venita din partea presedintiei era absurda si ca democratii s-au opus din principiu fara a avea vreun argument”.

In cererea de reexaminare a legii, trimisa de presedintie, se precizeaza ca propunerea celor trei social-democrati nu poate fi acceptata intrucat disculpa faptele de acordare de credite sau subventii cu incalcarea normelor de creditare ale bancilor.

Initiatorii au sustinut insa ca normele interne ale bancilor reprezinta un regulament intern, nu un act normativ, motiv pentru care aceasta situatie ar trebui reglementata intre banca si client.

Drept urmare, in opinia initiatorilor, incalcarea conditiilor de creditare poate fi considerata infractiune numai in cazul in care exista o reclamatie a bancii. De aceeasi parere este si Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, care a participat la dezbaterile din comisia juridica a Camerei Deputatilor.